Peter de Haan is archeoloog aan de universiteit van Leiden. Nadat een geheime tunnel wordt gevonden bij het plaatsen van een vuilcontainer, besluit Peter zelf op onderzoek uit te gaan samen met een andere hoogleraar. Als deze hoogleraar verdwijnt in de tunnel, begint het avontuur voor Peter. Achtervolgt door de politie, die hem wil ondervragen over zijn rol bij de verdwijning van zijn collega, moet Peter allerlei raadsels oplossen. Deze raadsels en hints leiden hem naar verschillende plekken in de stad Leiden. Wanneer universitair docente Judith Cherev ook nog verdwijnt, weet Peter dat hij geen spelletje moet spelen met de mensen die hem de raadsels geven. Het wordt een race tegen de klok, waarbij de vijand geen geweld schuwt en bereid is om tot het uiterste te gaan.

Zonder Bijbelse kennis of interesse in de Bijbel gaat Het Pauluslabyrint zware kost worden. Er komen veel fragmenten en verhalen uit de Bijbel terug in het verhaal, vaak zonder uitgebreide uitleg. Verder zijn sommige stukken zo theoretisch dat ze zelfs voor mensen met Bijbelse kennis lastig te begrijpen. Er  zijn meerdere passages in het Latijn geschreven en daarom zou het boek voor gymnasten erg interessant kunnen zijn.

In het boek komen verschillende verhaallijnen voor. Deze verhaallijnen zijn aan de ene kant een verrijking voor het verhaal, omdat ze extra informatie geven over de achtergrond van het verhaal.  Aan de andere kant zorgen deze verhaallijnen soms voor verwarring en vooral de visioenen halen de snelheid uit het verhaal. Soms lijkt het alsof Windmeijer teveel wilde met zijn boek. Er wordt veel informatie bijgehaald en geciteerd en daardoor word je vaak afgeleid van het echte verhaal.

Het Pauluslabyrint speelt zich af in de stad Leiden. Na het lezen van het boek had ik erg zin om naar Leiden te gaan om zelf de plekken uit het boek te bezoeken. Achterin het boek zit een kaart met locaties waardoor je het verhaal beter kan volgen. Windmeijer heeft een spannende schrijfstijl, waardoor het makkelijk is om een goed beeld van de omgeving te krijgen. Het onderwerp is origineel en de verwijzing naar Dan Brown is naar mijn idee op zijn plaats. Er worden veel puzzels gebruikt en het verhaal heeft een godsdienstig aspect. De hoofdpersoon moet de raadsels oplossen om de slachtoffers te redden en het verhaal tot een goed einde te brengen.

Het Pauluslabyrint is een spannende, intelligente thriller met veel potentie. Helaas is de uitvoering niet perfect, maar toch blijft het boeiend leesvoer voor lezers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, spanning en godsdienst.Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar
6
VWO.


Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Het Pauluslabyrint /Jeroen Windmeijer/HarperCollins/2017/389 blz./ISBN 978 94 027 2230 7