Na het ontdekken van de Ondergrondse Orde, is het gevaar nog niet geweken voor Will en zijn vrienden. Door noodgedwongen samen te werken met zijn grootvader Franklin Greenwood, die ook het brein is achter de Orde, komt Will meer te weten over het Nooit-bestaan, de Hiërarchie en vooral De Makers. Hij doet zijn uiterste best zijn vrienden op een veilige afstand te houden van alle gebeurtenissen, maar hoe veilig ben je als je afhankelijk bent van een gestoorde grootvader?

Van de drie boeken uit de trilogie heeft dit boek wat mij betreft de beste cover omdat deze mij het meest nieuwsgierig maakt en een sfeer uitstraalt die perfect past bij het verhaal. Want ook dit verhaal is razend spannend en bevat tal van geheimen en gevaren waar Will en zijn vrienden zichzelf aan moeten blootstellen. Frost slaagt er ook in in dit laatste boek de spanning goed op te bouwen, het verhaal boeiend te houden en de lezer net genoeg informatie te geven om nieuwsgierig te blijven, maar toch steeds een stapje dichter bij de waarheid te komen. Het absolute pluspunt aan deze hele trilogie is dat het nooit verveelt. Frost vindt genoeg gebeurtenissen en personages uit en zorgt voor een ijzingwekkend tempo in het verhaal zodat je als lezer niet anders kan dan verder lezen.

Dit laatste deel vormt een zeer goed einde van de trilogie. Hoewel ik eerst een beetje vreesde voor een verhaal dat te snel zou worden afgehandeld, bleek Frost nog in staat te zijn net iets verder te gaan in dit laatste boek door bepaalde personages eindelijk ten tonelen te voeren. Doorheen de boeken voel je als lezer ook een hechte band tussen de vrienden en deze wordt naarmate het einde nadert alsmaar sterker. Ze gaan voor elkaar door het vuur en dat gevoel wordt zo echt en realistisch weergegeven dat je als lezer een warme gloed door je heen voelt trekken als je aan de personages denkt. Ook de boodschap die Frost op het einde nog meegeeft in verband met één van de personages, doet vermoeden dat hij erg veel belang heeft gehecht aan het groepsgevoel en de vriendschap. En dat straalt van elke bladzijde af.

Hoewel fantasy niet mijn lievelingsgenre is, heb ik er na het lezen van deze trilogie een nieuwe favoriete serie bij. De boeken zijn spannend van begin tot einde en bieden een evenwichtige combinatie van actie, spanning, romantiek en vriendschap. Wat mij betreft is dit zeker een aanrader voor iedereen die houdt van boeken zoals

Ik ben nummer vier

en

De Labyrintrenner

, maar ook voor iedereen die zich wil laten verrassen door deze geweldige trilogie!

Een onwaarschijnlijke vijand / Mark Frost / Vertaald door Corry van Bree / 2016 / Karakter / 367 blz. / ISBN 9789045208503