Dat debutant Tim Schwirtz geschiedenisdocent is, komt niet als een verrassing na het lezen van

Val van het rijk

. Dit spannende avonturenverhaal vol politieke verwikkelingen speelt zich af in een middeleeuwse setting. Het plot zit strak in elkaar en de zinnen vloeien natuurlijk in elkaar over zoals het een goede verhalenverteller betaamd. Echt een boek dat je hem bijna kunt hóren voorlezen, zittend op de hoek van zijn bureau in het klaslokaal.In de middeleeuwse wereld van dit debuut zit ook een fantasy-element: demonen en magie. Natuurlijk is er goede en slechte magie. Vanwege deze laatste variant heeft de koning alle magie verbannen uit zijn grote rijk Cerule. In de proloog wordt deze koning Guarin vermoord, waardoor het rijk op losse schroeven komt te staan. Verschillende inwoners van rijken die door Guarin waren ingelijfd zien hun kans schoon. Misschien moeten ze in opstand komen? Is het een goed idee om magie weer terug te brengen in de wereld? Deze start zorgt voor een meeslepende zoektocht naar een manier om Cerule te redden. Schwirtz wisselt gedetailleerde omschrijvingen van de omgeving en de opzet van spannende situaties af met uitgewerkte gedachtegangen van de dialogen.


Val van het rijk

is fantasy in de stijl van

Game of Thrones

en de Shannara-serie van Terry Brooks. Schwirtz ontwerpt zijn eigen wereld vol goden en rituelen. Deze goden, waaronder Galylith, worden zo natuurlijk in het verhaal verwerkt dat ze onderdeel lijken te worden van deze nieuwe wereld:

“Alsof Galylith een nieuw begin in wilde luiden, waren de grijze en grauwe wolken opgeklaard en hadden ze plaatsgemaakt voor een warme zon. De zon begon langzaam naar haar hoogste punt te klimmen terwijl het geluid van kletterend staal en hout door de hele binnenplaats van de barakken weerklonk.”

Het grote minpunt van

Val van het rijk

is het feit dat er veel spelfouten en grammatica blunders in het verhaal zijn blijven zitten. Dat is de schrijver niet aan te rekenen, maar de redactie van de uitgeverij des te meer. Dit een probleem dat terug te zien is bij meerdere boeken van uitgeverij Boekscout. De spelfouten leiden helaas erg af van het verhaal, wat ontzettend zonde is.

Val van het rijk

voelt inhoudelijk namelijk ontzettend strak, alsof er wél een heel redactieteam heeft meegedacht over de verschillende, elkaar kruisende verhaallijnen. Juist daarom is het zo jammer dat de vorm onderdoet voor de inhoud.

De sfeer van het boek maakt gelukkig veel goed, want door de gedetailleerde omschrijvingen van de omgeving geeft Schwirtz niet alleen een mooi beeld van de wereld waarin de personages leven, maar vertelt hij ook veel over de personages zelf, zoals koning Guarin. In de proloog wordt hij op gruwelijke wijze vermoord, waardoor je hem nooit echt meemaakt. Toch ken je hem aan het eind bijna net zo goed als bijvoorbeeld Ringeril en Silon. Hij leeft in de herinnering van zijn rechterhand Pharos, maar ook in de omschrijving van zijn rijk. Neem de troonzaal waarin Pharos als vervangend staatshoofd audiëntie houdt voor het volk:

“De ramen waren misschien nog wel het meest imposante van de hele troonzaal. Nadat Guarin koning was geworden had hij namelijk opdracht gegeven aan de beste glasblazers om hier schitterende glas-in-loodramen in te zetten. Elk raam beschreef een andere belangrijke gebeurtenis uit het leven van de koning.

In het meest linker raam was een tafereel afgebeeld waarop je zag hoe een jonge Guarin meedeed aan een traditioneel steekspel. Trots en rechtop zittend op zijn paard met een enorme lans in zijn hand, terwijl hij zijn tegenstander zojuist uit het zadel had gestoten.”

Ook de personages hebben een enorme aantrekkingskracht op lezers. Er zijn maar liefst vier hoofdpersonages, die allemaal een heel verschillend karakter hebben. Pharos is de wijze, volwassen man die Guarins taken waarneemt na zijn dood. Hij is de stem van rede gedurende het hele boek. Silon is zijn rechterhand en qua karakter zijn tegenhanger. Waar Pharos de rust zelve is, heeft Silon een meer opvliegende inborst. Door zijn onvoorzichtige en soms zelfs arrogante acties kun je je soms flink aan hem ergeren. Dan is het fijn dat er tegenwicht is voor deze twee meer serieuze personages. Schwirtz stelt ons namelijk ook voor aan Ringeril en Verus, die beiden trouw, vrolijk en jongensachtig zijn. De vier houden het verhaal goed in balans.

Deze recensie is geschreven door Joke Simmelink (1992). Ze was al voor ze kon lezen dol op boeken. De studie Nederlands Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen lag dan ook voor de hand. Behalve een Master Literair Bedrijf, behaalde ze ook haar eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands. Nu woont ze in Eindhoven en geeft ze les op een middelbare school. Naast haar drukke baan als docent leest ze vooral Nederlandse literatuur en fantasy.

Val van het rijk/Tim Schwirtz/Boekscout/2017/340 blz./ISBN: 9789402234879