Het geheugenboek gaat over Sammie – een meisje dat op het eerste gezicht heel gewoon lijkt. Maar van binnen is ze langzaam alles kwijt aan het raken. Sammie heeft Niemann-Pick type C, een zeer zeldzame ziekte die naast vervelende fysieke verschijnselen ook langzaam zorgt voor dementie. Alhoewel de symptomen pas op relatief late leeftijd tevoorschijn komen, weet Sammie dat het snel bergafwaarts kan gaan. Maar zelfs met de gedachte dat ze er over een paar jaar niet meer kan zijn, blijft ze positief. Ze heeft haar examen bijna gehaald en is klaar voor de universiteit. En klaar om haar grote liefde weer terug te zien – ook al weet hij niet wie ze is. Hoeveel kan ze nog bereiken in haar leven, voordat haar lichaam het opgeeft?

Het geheugenboek is een zeer aangrijpend verhaal over een jong meisje met een zeer zeldzame ziekte.  Niemann-Pick Type C kan zich op veel verschillende manieren uiten, maar meestal is er een fysieke verzwakking en dementie, waar veel van de jonge patiënten aan overlijden. Desondanks deze kennis en de voorzorgsmaatregelen die haar ouders iedere dag uitvoeren, blijft Sammie positief en plant ze haar toekomst.

Alhoewel dit een heel krachtig verhaal is, over het verliezen van jezelf en je leven, is het boek bij mij toch niet zo goed aangeslagen. Het is een prachtig verhaal over wat een ziekte bij iemand doet, wat voor gevolgen dementie kan hebben, maar er wordt heel veel om heen geschreven. Natuurlijk is het mooi dat Sammie nog steeds de toekomst positief inziet, op zichzelf wil wonen als ze aan de universiteit begint, en een hartstochtelijk

romance

wilt. Maar op al deze dingen wordt zo erg de nadruk gelegd, dat de rest eigenlijk op de achtergrond komt, terwijl dát juist de belangrijkste leidraad van het verhaal is.

Zelfs als je de kern van het verhaal in het oog kunt houden, is het einde erg teleurstellend. Het eindigt zo abrupt, zonder waarschuwing, zonder echt iets af te maken, dat de urgentie van het verhaal en het bericht nog meer komen te vervallen. Het is belangrijk dat zulke verhalen het YA genre van fantasie en

perfect contemporary

binnen komen en beïnvloeden. Het is een zeer emotioneel verhaal wat een beter einde verdiende, maar de boodschap is overgekomen en daarom is Het geheugenboek alsnog een aanrader.

Het geheugenboek/Lara Avery/Vertaald door: Tineke Funhoff/Luitingh-Sijthoff/2017/381 pag./ISBN: 9789024574056