Ontregeld gaat over een Verla en Yolanda die wakker worden op een vreemde plaats. Daar ontdekken ze dat ze met een hele groep vrouwen zijn. Ze hebben maar één ding gemeen en dat is dat ze allemaal een affaire met een belangrijke man hebben gehad. Wanneer ze pas aangekomen zijn worden ze allemaal in dezelfde lelijke outfit wakker en worden hun hoofden kaalgeschoren. Dan begint een lange periode van slavernij. Ze zitten in de woestijn. Met de tijd wordt het steeds duidelijker dat ze aan het wachten zijn op iemand, en voor die persoon, Hardings, zijn ze een weg aan het maken. Wanneer uiteindelijk blijkt dat Hardings niet gaat komen breekt de chaos los en gaan de rollen tussen de slaven en de slavendrijvers omgedraaid worden, maar voor hoelang?

De twee personages verschillen sterk. Verla komt soms nogal zwak over, maar is naar mijn mening uiteindelijk wel één van de sterkste personages van het boek. Ze wordt niet zo gedetailleerd uitgelegd en blijft een beetje een mysterie. Ook door het feit dat bij haar de meeste dromen en illusies en herinneringen worden beschreven. Van Yolanda daarentegen krijg je in het begin een heel goed beeld, waarna er meer op Verla gefocust wordt maar uiteindelijk worden ze wel mooi afgewisseld.

De cover geeft al direct een goed beeld van het boek vind ik. Het is een echte harde triller, Wood ontwijkt geen onderwerp, als vrouw kan je je perfect inleven in de personages want alles wordt eerlijk verteld. Soms leek het wat slordig geschreven ( plots werden er enkele weken overgeslagen, dan was Wood zonder dat je het merkt van personage gewisseld). Dat maakte het boek net zo goed geschreven! De chaos waar de vrouwen in leven wordt geschreven op de manier zoals het door hen beleefd word.

Wat een vreemd boek! Het heeft een zeer spannende achterflap waardoor het boek me direct interesseerde. Ik heb het boek niet aan de kant kunnen leggen. Je vraagt je direct af waarom de vrouwen ontvoerd zijn, waar ze zijn, wie hun gevangen houdt en met welk doel? Deze vragen blijf je stellen bij het gehele boek en ondanks dat je eigenlijk geen antwoord op een van die vragen krijgt is het een super boek! Ik hoop dat er een vervolg komt, want nadat het boek uit is blijf je vol spanning hopen op antwoorden.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 20 jaar, eerstejaars studente bedrijfsmanagement aan de Universiteit Leuven.

Ontregeld/Charlotte Wood/vertaling Jetty Huisman/Nieuw Amsterdam Uitgevers/2017/252 blz./ ISBN:  9789046821992