Op het einde van zijn leven geeft Stefan Hertmans’ grootvader hem een bijzonder geschenk: zijn geschriften waarin zijn levensverhaal genoteerd staat. Stefan liet de schriften meer dan 30 jaar liggen, om er dan een boek over te schrijven. Hertmans vertelt in

Oorlog en terpentijn

het levensverhaal van zijn grootvader, een verhaal over een soldaat in de

Groote Oorlog

en diens liefde voor schilderen en zijn moeder.

Vanaf het moment dat je het boek begint te lezen, word je mee in het verhaal gezogen. De schrijver vertelt zijn eerste herinnering over zijn grootvader en dankzij de gedetailleerde omschrijving kan je je meteen een beeld vormen over de man. Hertmans heeft er voor gezorgd dat de lezer zich zo betrokken mogelijk voelt. Af en toe duiken er foto’s op in het verhaal zodat je exact weet hoe de omschreven personen, gebouwen enz. eruit zien. Het lijkt alsof je als het ware mee het verhaal rond zijn grootvader ontdekt, samen met hem.

De auteur heeft een bepaalde schrijfstijl die je wilt doen verder lezen. Hij heeft een mooie manier van omschrijven, het maakt het verhaal levendig en zorgt ervoor dat het niet saai wordt. Zo kan de lezer zich bijvoorbeeld een perfect beeld vormen over de momenten die Hertmans’ grootvader beleefde in de stille, eenzame kerken samen met diens vader, wanneer hij bewonderend zit te staren naar zijn vaders schilder talent. Je voelt de sfeer die rond de taferelen hangt onmiddellijk. Je begint zo de oorzaken te ontdekken van latere gebeurtenissen in zijn leven en krijgt een totaalbeeld over hoe een mens zichzelf wordt.

Voor ik het boek las, verwachtte ik dat het vooral over de

Groote Oorlog

zou gaan en dat er maar weinig gezegd ging worden over de rest van Urbains (Hertmans’ grootvader) bestaan. Het was een positieve verrassing dat ik veel meer te lezen kreeg dan dat.

Als je van plan bent het boek te lezen, kan je je verwachten aan een paar ontroerende, mooie momenten. Zo kom je te weten hoe Franciscus en Céline, de auteurs overgrootouders, elkaar op een klungelige en verlegen manier ontmoeten en hoe ze op slag verliefd worden. Ook ontdek je hoe Urbain in een arm gezin opgroeide in Gent. Het geeft je meteen een warm gevoel.

Er valt werkelijk niets slecht aan te merken op

Oorlog en terpentijn

. Stefan Hertmans heeft zijn grootvaders levensverhaal wonderlijk neergeschreven en brengt je in een andere, voor ons onbekende wereld.

Hoi, ik ben Suzanne. Op 1 augustus word ik 20 jaar en ik studeer Financie- en Verzekeringswezen aan UCLL te Leuven. Zelf woon ik in Wezemaal, niet ver van waar ik studeer. ik lees het liefst boeken uit de categorieën ‘historisch’, ‘spanning’ en ‘literatuur’. Gisteren heb ik het boek ‘De plaag der dorpen’ van Hendrik Conscience uitgelezen. ik heb namelijk recent ontdekt dat mijn grootvader graag las en heb een collectie boeken van hem gevonden. In mijn top 5 staan zeker ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans en ‘The Great Gatsby’ van Fitzgerald.

Oorlog en Terpentijn/Stefan Hertmans/Uitgeverij De Bezige Bij/2013/336 blz./ISBN  9789023476719