“Het valt me vandaag zwaar om over mezelf te praten. Over mijn verleden, over de liefde van mijn leven.”

Ik moet iets bekennen. Nog voordat Hard Hart verscheen stond het bovenaan mijn verlanglijst, maar wanneer ze thuis vroegen wat voor een boek het was en waar het over ging, had ik eigenlijk geen idee. Ik dacht “Het is van Ish, dus het moet wel goed zijn”.

Ish Ait Hamou is bekend geworden als jurylid in

So you think you can dance.

Op jonge leeftijd begon hij met dansen, maar boeken interesseerden hem weinig. Tot hij via een leerkracht in contact werd gebracht met het betere soort boeken. Hierdoor is Ish zelf beginnen schrijven. Hij begon met het schrijven en herschrijven van een verhaal over een paar oude, jaloerse sneakers. Ondertussen heeft Ish drie boeken geschreven, waarvan Hard Hart het debuut is.Maandagmiddag, 2 uur

”, dat is het moment waarop Tom zijn verhaal begint. Tom laat het ouderlijke nest achter zich en vertrekt naar de universiteit in Boston. Hoewel hij het zelf beschrijft als: “

Het was alsof de zon voor het eerst door de wolken brak

”, hij niet helemaal gerust. Tot op de dag van vandaag is Tom een beetje een buitenbeentje geweest. Het type jongen dat in de schoolfanfare speelt. Ik laat me direct meeslepen door het verhaal en de pagina’s lezen vlot weg. Voor ik het weet zijn we enkele maandagmiddagen verder en heb ik het gevoel dat ik Tom ondertussen al aardig goed heb leren kennen.

Omdat wonen rondom de universiteit te duur is, pendelt Tom iedere dag een behoorlijke afstand. Zijn kamer is niet het meest luxueuze en heeft niet de meest gunstige ligging, maar Tom woont er graag. Hij vindt het heerlijk om zijn eigen plekje te hebben en heeft een vriendelijk stel oudere buren. Het duurt niet lang voordat Tom op slag verliefd wordt op Rachella, een meisje dat bij hem in de klas zit. Leren kennen is misschien een te groot woord: Tom is stapelgek op Rachella, maar is te verlegen om iets tegen haar te zeggen. Tot het einde van het semester bereid Tom zich voor Rachella aan te spreken, tot hij alle moed bij elkaar raapt. Ondanks dat hij er op dat moment van overtuigd is dat Rachella net zo gek op hem zal worden als hij op haar is, verloopt hun kennismaking anders dan hij zich had voorgesteld.Ik wilde huilen. Ik wilde mezelf van kant maken. Ik wilde iemand vermoorden. Ik wilde haar in mijn armen nemen. Ik wilde dat ik daar niet hoefde te staan. Ik wilde dat ik haar nooit had gekend.”

Ik moet nog iets bekennen. Ondertussen heb ik Hard Hart drie keer volledig gelezen, en iedere keer opnieuw verslind ik de pagina’s. Het boek wil gelezen worden, alsof er geen hoofdstukken zijn waarna je een pauze inlast. Het is een meeslepend mooi verhaal over liefde en pijn, waarbij de gevoelens aan de lezer worden meegeven.

Hi mede-leesfanaten! Ik ben Roos, een 24-jarige studente orthopedagogiek aan de KU Leuven. Al op zeer jonge leeftijd verkoos ik uren in bed te lezen boven een lange nachtrust, en vandaag zal ik nog steeds niet snel gaan slapen zonder eerst een boek vast te pakken. De quote “Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are” van M. Cooley beschrijft mij volledig! Het liefst zou ik altijd onderweg zijn, nieuwe plaatsen en mensen leren kennen. Daarom heb ik altijd een boek bij de hand zodat ik mij tijdens wachtmomenten of treinreizen kan verliezen in een andere wereld.

Hard Hart/Ish Ait Hamou/Manteau/2014/160 blz./ISBN 978 90 223 2896 5