Als de zus van Othello zelfmoord pleegt stort zijn wereld in. Hij studeert, maar sinds de dood van zijn zus Minthe voelt hij zich incompleet. Als nieuw doel gaat hij op zoek naar de redenen van de zelfmoord van zijn zus. Minthe was opzoek naar vrijheid, maar wat is vrijheid en waar kan je het vinden? Othello krijgt brieven van Minthe, waarin ze haar wereld beschrijft vanuit haar oogpunt. Othello wil zich verbonden blijven voelen met Minthe en reist naar Zwitserland om een doos met haar bezittingen op te halen. In plaats van zijn vrijheid en geluk bij anderen te zoeken kiest Othello ervoor om dichter bij zichzelf te blijven.

Het is knap hoe zo’n zwaar onderwerp als zelfdoding toch op een luchtige manier geschreven kan zijn.  De gedachten van Othello die worden beschreven in het boek zijn heel herkenbaar zoals je geluk bij anderen zoeken of je afvragen wat vrijheid is. De zoektocht naar perfectie en vrijheid is natuurlijk iets wat nooit eindigt.

Othello heeft houvast aan de boeken waar Minthe van hield. Door haar bezittingen bij zich te houden heeft hij het gevoel dat Minthe blijft bestaan. Door de lievelings boeken van Minthe te lezen leert hij zijn zus nog beter kennen. Wat is een prachtig gedeelte vond is toen hij het notitie boekje met Minthe’s brieven los liet, hierbij bevrijdde hij niet alleen  het laatste deel van Minthe, maar ook zichzelf. De brieven van Minthe die in het boek staan, maken het boek heel persoonlijk, laten je meevoelen en roepen vragen bij jezelf op. Ook geven de brieven een beeld van hoe Minthe het leven ziet en hoe zij de zoektocht naar vrijheid en perfectie uiteindelijk opgeeft.

Ook de gevolgen van zelfdoding voor de nabestaanden kwamen aan bod. Dat is denk ik toch wel wat mij het meest heeft geraakt toen ik het boek las. Hoe een heel gezin uit elkaar wordt gerukt, hoe de nabestaande met vragen blijven zitten en moeilijk kunnen bevatten wat de redenen voor de zelfdoding waren.

Mijn favoriete passage is het gedeelte waar Rowan (vriend van Othello), Othello duidelijk maakt dat de dood voor iedereen onvermijdelijk is. Dat er geen ‘gewone’ momenten in het leven zijn, dat elk moment mooi is met zijn imperfecties en dat we van het leven moeten genieten.

Prachtig hoe Roxanne al op jonge leeftijd zulke heftige emoties op papier kan zetten. Het boekje leest vlot weg en de onderwerpen die besproken worden zijn heel herkenbaar. Een echte aanrader dus.

Deze recensie is geschreven door Esmée Borgts, 18 jaar: Ik studeer voor balletdocente bij The Royal Academy of Dance. Ook geef ik ballet en moderne dans op een balletschool in Soest. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.


Te waar om mooi te zijn / Roxanne Wellens / 2017 / Querido / 157 blz. / ISBN 9789045121291