Pauline Cornelisse kennen we natuurlijk van haar bestsellers

Taal is zeg maar echt mijn ding

en

En dan nog iets.

Ook schuift ze regelmatig aan bij DWDD, bijvoorbeeld om haar favoriete en totaal absurde verkeersborden te laten zien. Je hoeft haar theatershows niet bij te wonen – hoewel dat zeker een aanrader is – om te weten dat Cornelisse ‘iets met taal heeft’. Dat blijkt ook weer uit haar vermakelijke roman

De verwarde cavia

over een cavia die op kantoor werkt.


Ongemakkelijk in het kwadraatDe verwarde cavia

in één woord samengevat? Ongemakkelijk. Een cavia die werkt op een kantoor vol mensen? Die bij bedrijfsyoga de lotushouding niet kan aannemen vanwege haar botstructuur? Van wie haar collega’s plagend roepen dat ze op wandelvakantie moet om een leuke bergmarmot tegen te komen? Juist ja, ongemakkelijk.

Het toppunt is misschien wel wanneer Cavia per ongeluk boven een mailing het onderwerp ‘boswandeling’ zet en zonder na te denken op verzenden klikt. Natuurlijk krijgt ze commentaar van haar manager, maar ze verantwoordt zich door het “een beetje een experiment” te noemen. Tot haar grote verbazing wordt haar verkeerde mailing veel vaker open geklikt dan normaal en stromen de orders binnen voor het bedrijf. Een geluk bij een ongeluk? Niet echt, want als gevolg hiervan krijgt Cavia de opdracht een bijeenkomst te organiseren waarin ze haar ideeën deelt met de rest van het bedrijf. Een perfecte opdracht voor een ongemakkelijke, schuwe cavia – maar niet heus.


Voortzetting van eerder werk


Voor rasechte fans van Cornelisse valt er veel te lachen. In haar twee eerdere boeken over taal analyseert ze op ironische wijze de taal die mensen spreken. In

Taal is zeg maar echt mijn ding

heeft Cornelisse het bijvoorbeeld over de uitdrukking ‘een mooi mens’ en hoe pseudodiepzinnig het woord ‘mooi’ ineens wordt in die context. Cavia moet aan het begin van het verhaal een compliment geven aan collega’s als opdracht van een time-managementgoeroe die zaken roept als ‘Dit is dus jouw waarheid!’ Cavia kiest de weg van de ironie door Roy, de stereotype homoseksuele receptionist, een ‘mooi mens’ te noemen. Waarop bij Roy de tranen in de ogen springen. Ironie ten top.

Een ander mooi voorbeeld is het gesprek dat Cavia heeft wanneer ze bij de dokter zit vanwege problemen met haar stoelgang:


‘Hebt u verder nog ergens last van?”

‘Nou ja, last,’ zei Cavia. ‘Ik heb dus wel eens een beetje last van constipatie.’

‘Cónstipatie of óbstipatie?” vroeg de verpleegkundige.

‘Wat is het verschil.’

‘Obstipatie is harde poep.’

‘O. Dan heb ik obstipatie,’ zei Cavia.

‘Ob… sti… pa… tie…’ De verpleegkundige praatte mee met wat ze opschreef.

‘Maar wat is dan constipatie?’ vroeg Cavia. ‘Puur uit interesse, hoor.’

De verpleegkundige zei opgeruimd: ‘O, constipatie gebruiken we helemaal niet meer!’

Hoewel er veel gelachen kan worden, weet het boek niet echt te verrassen. De personages blijven stereotypen en op wat opmerkingen over haar natte vacht na, voegt het niet écht iets toe dat het hoofdpersonage een cavia is. De homo maakt smerige toespelingen op zijn seksleven, de vrouw van Human Resources kan niet met mensen opgaan, de IT’er heeft telefoonangst en de hele afdeling communicatie kan alles behalve helder communiceren. De perfecte ingrediënten voor een sitcom-achtige roman, maar niet genoeg voor een sterke, meeslepende verhaallijn.

Al met al is

De verwarde Cavia

geen literair juweeltje, maar wel een vermakelijk boek dat lekker wegleest. Het feit dat Cornelisse het boek helemaal in eigen beheer uitgaf, maakt het verhaal extra bijzonder. Op een regenachtige, lome dag is er niets beter dan wegkruipen op de bank onder een dekentje, kopje thee erbij, en genieten van Cavia’s kantooravonturen.

Deze recensie is geschreven door Joke Simmelink (1992). Ze was al voor ze kon lezen dol op boeken. De studie Nederlands Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit te Nijmegen lag dan ook voor de hand. Behalve een Master Literair Bedrijf, behaalde ze ook haar eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands. Nu woont ze in Eindhoven en geeft ze les op een middelbare school. Naast haar drukke baan als docent leest ze vooral Nederlandse literatuur en fantasy.

De verwarde cavia/Pauline Cornelisse/in eigen beheer uitgegeven/2016/189 blz. /ISBN: 9789082430202

Link: