Illuminae is het eerste boek in de trilogie The Illuminae Files van Amie Kaufman en Jay Kristoff en sinds ik er voor het eerst van hoorde wilde ik het supergraag hebben. Het boek heeft namelijk een erg grafische inhoud en daar heb ik een zwak voor, dus ik moest het wel hebben. Toch duurde het uiteindelijk een tijdje voordat ik het boek oppakte, maar ik ben zeker blij dat ik het gedaan heb.

Het eerste boek van de trilogie gaat over twee hoofdpersonen, Ezra en Kady, die moeten overleven nadat de planeet waarop ze woonden wordt aangevallen en vervolgens compleet verwoest wordt. En die verwoesting gebeurt op dezelfde ochtend dat Ezra en Kady het met elkaar uit maken… Ezra en Kady ontsnappen aan de aanval en belanden beiden op een apart ruimteschip dat ze naar aarde zou moeten brengen, maar daar zijn ze niet mee gered. Hier begint de echte strijd om te overleven pas, omdat ze worden achtervolgd door de vijand en er tegelijkertijd een vreemd en zeer agressief virus uitbreekt.

Illuminae is een ontzettend spannend boek. Ik had in het begin wel moeite om in het verhaal te komen, omdat ik erg moest wennen aan de vormgeving van het boek. Het is namelijk geen normale roman, maar het is, zoals de naam van de serie al weggeeft, een dossier met informatie die samengesteld het verhaal vertelt. Ik vond het in het begin moeilijk om mij te identificeren met de personages, omdat je als lezer niet vaak in het hoofd van de personages kan kijken. Er zijn wel een aantal passages waarbij je het dagboek van Kady leest en ook de correspondentie tussen de personages maakt duidelijk wat voor personen het zijn, maar toch is het anders dan in een normale roman waarbij je vaak van dichtbij meemaakt wat die persoon denkt en voelt. Toch kwamen, vooral Kady en de A.I. Aidan, naar het einde toe heel erg tot leven en maakten ze ook echt een ontwikkeling door als personages en dat vind ik zelf altijd heel erg prettig.

Ik heb ook heel lang over het begin gedaan, omdat ik in het begin erg verwarrend vond wat er nou precies allemaal gebeurde. Vanaf het begin wordt je namelijk meegesleept in een stroomversnelling waarin van alles tegelijk gebeurd en ik vond het daardoor een beetje moeilijk te volgen. Na ongeveer 50 pagina’s veranderde dit, omdat ik toen goed de wereld door begon te krijgen en daarna kon ik echt in het verhaal komen. Ik kon het boek daarna ook maar met moeite wegleggen en ik heb het boek bijna in één ruk uitgelezen! Ik kan ook niet wachten tot ik deel twee in mijn handen heb, omdat dit ook weer een superspannend boek beloofd te worden.

Al met al raad ik dit boek echt heel erg aan. Illuminae is een heel interessant vormgegeven boek en ook het verhaal is heel origineel. Ik had in elk geval nog nooit zo’n soort boek gelezen en ik was er erg door verrast. Het begin kwam misschien wat langzaam op gang, maar daar kwam al snel verandering in en uiteindelijk was het echt een ontzettend spannend boek. Het is een echte science fiction thriller met wat horrorelementen, dus als je niet tegen heel veel doden kan, dan raad ik dit boek af, maar anders is het echt een topper!

Deze recensie is geschreven door Ellen Jansen. Ze heeft net haar studie Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht afgerond. Ellen woont in Leiden, maar loopt stage in Amsterdam. Ze leest eigenlijk van alles, maar haar favoriete genres zijn toch wel de dystopie, science fiction en (urban) fantasy.

Illuminae / Amie Kaufman en Jay Kristoff / Oneworld Publications / 599 blz / ISBN: 978 1 78074 837 5