“Waar ben ik? Ik knipper nog een paar keer met mijn ogen. Het zicht verandert echter niet. Alles is pikzwart. Met mijn pijnlijke, koude handen tast ik over de grond. Het voelt zacht aan. Ik wil me bewegen. Met pijn en moeite strek ik voorzichtig mijn armen. Ik voel aan mijn gezicht. Alles zit er nog aan. Pas als ik mijn benen wil bewegen, merk ik dat ik vastzit. Shit. Waar ben ik in hemelsnaam?”


Anna is een echte geluksvogel. Ze is populair bij haar vrienden, heeft een goede relatie met haar ouders en ook op school gaat het haar voor de wind. Aan het begin van de zomervakantie geeft Anna een groot feest voor haar zestiende verjaardag. Wat begint als een vrolijke avond, eindigt voor Anna in een nachtmerrie. Als ze zich even in het donker afzondert, komt er plots een man met een bivakmuts haar kamer binnen. Hij verkracht haar en laat haar in shock achter. Anna zegt niets tegen haar vrienden en gaat de volgende dag helemaal alleen op onderzoek uit. Alle mensen in haar omgeving lijken verdacht… Algauw komt Anna de dader op het spoor. Maar heeft ze het wel bij het rechte eind? Of zal er voorgoed een einde komen aan haar geluk?


Gebroken

is het debuut van Jennefer Mellink. Ondertussen verschenen ook

Kwaad bloed

en

Gevarenzone

, allemaal bij uitgeverij Clavis. Na het lezen van

Gevarenzone

was ik nieuwsgierig naar Mellinks debuutthriller en na het bekijken van de cover werd dat gevoel enkel sterker.

De cover bezorgde me een angstig en claustrofobisch gevoel, dat na het lezen perfect bij het boek past. Net voor ik in mijn bed kroop, besloot ik snel even de proloog al te lezen zodat ik wist waar ik me de volgende dag aan mocht verwachten. Dat bleek niet zo een goed idee voor mijn nachtrust. Voor ik het wist, was ik al tientallen pagina’s verder in het boek en moest ik mezelf verplichten te gaan slapen. Je wordt als lezer meteen meegesleurd in het verhaal, vooral door die ijzersterke proloog. En hoewel de sfeer van de eerste hoofdstukken niets doet vermoeden omtrent de gebeurtenissen in de proloog, vraag je je af hoe het verhaal nog gaat omslaan en hoe het hoofdpersonage in die benarde situatie terecht gaat raken.

Doorheen het verhaal blijft de auteur de spanning vasthouden zonder te verslappen. Zonder al te veel te verklappen, kan ik zeggen dat het motief van de dader duidelijk verklaard wordt en dat alle puzzelstukjes logisch op hun plaatst vallen na de epiloog. Enkel het einde komt ietwat snel. De personages beslissen in een opwelling wat ze verder gaan doen en op enkele pagina’s gebeurt er zoveel tegen een zeer hoge snelheid, dat het mij ietwat overviel. Maar desondanks blijft gebroken een zeer sterke young adult thriller.


Gebroken

is het zeer sterke debuut van thrillerauteur Jennefer Mellink. Naast het sterke verhaal, de aanwezige spanning en onvoorspelbare gebeurtenissen, is het vooral een realistisch verhaal dat zeker niet onmogelijk is in het echt en dat maakt het verhaal nog sterker. Wat mij betreft zeker het lezen waard.

Gebroken / Jennefer Mellink / 2014 / Clavis / 215 blz. / ISBN 9789044819540