Wat zou jij nog willen doen wanneer de aarde in twee maanden naar alle waarschijnlijkheid zal vergaan als gevolg van een botsing met een asteroïde, Ardor genaamd? Dit vormt het uitgangspunt van Tommy Wallachs nieuwste roman.

Het verhaal begint met een introductie van vijf scholieren. Peter, goed in basketbal, heeft een relatie met het populairste meisje van de school Stacey, en de zekerheid dat hij wordt aangenomen bij een goede universiteit is erg groot. Alles loopt op rolletjes tot dat een leraar met een opmerking komt waar Peter nooit bij stil heeft gestaan. Zijn leven is al zo uitgestippeld dat hij nooit eerder heeft bedacht wat hij nou werkelijk zelf wil. En wat zou er gebeuren als hij een ander pad in zou slaan?

En dan Eliza, een kunstenares met een passie voor fotografie. Dit is Peters welbekende fout. Ze zijn betrapt bij een heftige zoenpartij. Sindsdien is Eliza het doelwit van pesterijen en thuis loopt het ook niet soepel. Eliza’s vader is namelijk erg ziek en ze heeft geen contact met haar moeder.

Terwijl Eliza weer een nieuwe onenightstand mee naar huis sleept die ze ergens tegen kwam in een discotheek, wordt Andy geïntroduceerd, een suf geblowde skater die sowieso geen doel lijkt te hebben in zijn leven. Anita is de laatste van de vijf en de nerd. Anita erg slim, maar bezwijkt bijna onder de torenhoge verwachtingen van haar ouders. Anita heeft een passie waar haar ouders niks van willen weten en die ze zelfs tegenwerken: zingen. Anita is er op een dag helemaal klaar mee en gaat voor het eerst tegen haar vaders mening in.

Tenslotte is daar nog de blauwe ster die de hoofdrol speelt in het verhaal: Ardor, de komeet die recht op de Aarde af lijkt te komen. De vier personages hebben een letterlijke deadline en willen die laatste maanden nog wat van het leven maken. Het verhaal is een beetje geschreven in een donkere sfeer aangezien de gedachte ‘Alles is toch al naar de klote’ de boventoon voert in het verhaal.


Tommy Wallach

weet het gevoel van de personages en hun kijk op bijvoorbeeld de gedachten over wat ze nog willen gaan doen mooi en diepgaand neer te zetten. Ook heb ik nog nooit over dit onderwerp gehoord en vond ik het boek dus erg interessant om te lezen. Wat wel erg jammer is, is dat er slordige (taal)fouten in het boek voorkomen, zoals Eliza die in de laatste zin van een hoofdstuk ineens Anita heet. Verder is het boek mooi simpel geschreven, worden er tekeningen van de komeet gebruikt en lees je er vlot doorheen. Wallach is een auteur om in het oog te houden.

Ik ben Charlotte  en ik zit op CSG Dingstede te Meppel. Ik werk nu al ongeveer twee jaar bij de Albert Heijn als vakkenvuller. Ik ben dol op lezen, omdat je dan even de dingen om je heen vergeet. Ik heb veel interesse in moordonderzoeken en horrorboeken, maar ik vind het ook leuk om over ‘standaard’ onderwerpen te lezen, zoals elfen en prinsessen. Fantasie speelt bij mij ook een grote rol. Daar kan namelijk alles in gebeuren.  Zelf schrijf ik korte verhaaltjes over van alles en nog wat en doe ik graag mee met schrijfwedstrijden.

We keken allemaal op / Tommy Wallach / vertaling Aimée Warmerdam / Querido Kinderboek / 2016 / 381 pag./ ISBN 9789045118642