Sommige boeken blijven in je hoofd rondspoken, zelfs al liggen ze een tijdje te wachten voordat je ze weer oppakt. Het duurde lang voordat ik dit boek op mijn gelezen lijstje kon zetten, maar dat lag meer aan mij dan aan

De truc

. Ik had weinig leestijd en Bergmanns verhaal verdient je volle aandacht en houdt deze ook vast. Ondanks lange pauzes tussen de verschillende leesmomenten, kostte het weinig moeite om me weer in de wereld van de interessante personages te verdiepen.


De truc

draait om de jonge Mosche die in Praag leeft in het jaar 1934. Nadat hij een circusvoorstelling heeft gezien weet hij wat hij later wil worden, goochelaar. Mosches perspectief wordt afgewisseld met dat van Max in 2007, wiens leven op zijn kop komt te staan als zijn ouders gaan scheiden. Hij gaat op zoek naar een manier om ze weer bij elkaar te brengen en wanneer hij een liefdesspreuk vindt van de grote goochelaar Zabbatini, maar deze incompleet blijkt, zet dit behoorlijk wat in gang.

Met name de eerste honderd bladzijden van dit boek werd ik helemaal in de magische atmosfeer getrokken die Bergmann neer weet te zetten. Hij schetst hele echte personages en ook degenen die maar een beperkte rol spelen, krijgen een duidelijk karakter mee. De hoofdpersonen veranderen door het boek heen en met name bij Mosche wordt steeds duidelijker wat voor impact de oorlog en zijn joodse achtergrond op de rest van zijn leven gehad hebben.

Max’ zoektocht naar Zabbatini is vertederend om over te lezen en de wil om zijn ouders weer bij elkaar te brengen spat van de bladzijden af. Wanneer blijkt dat Zabbatini niet zo groots en bijzonder is, voel je je ook als lezer wat ontgoocheld. Max geeft niet op, maar voor mij brokkelde de magische atmosfeer helaas wat af naarmate het boek vorderde.

Wel is het prachtig om te zien wat Max in Zabbatini naar boven haalt en ook hoe het leven van Max’ ouders daardoor overhoop gehaald wordt. Dat is dan ook waar dit boek met name om draait, de relaties tussen de personages en hoe hun aandeel in elkaars leven alles verandert. Af en toe zijn dingen wat voorspelbaar en cliché, maar over het algemeen wist het boek me te raken en boeien en de verschillende verhaallijnen worden mooi met elkaar verweven. Zeker een boek dat het waard is om te lezen en ik weet zeker dat Max een personage is dat ik zal gaan missen.

De truc/ Emanuel Bergmann/ vertaald door Janneke Panders/ Uitgeverij Prometheus/ 2016/ 302 blz./ ISBN: 9789044631166