AMERSFOORT – Ben jij afgelopen zaterdag naar YALfoort geweest? Het was in ieder geval een groot succes! Er kwamen veel mensen op af en iedereen was erg enthousiast! Velen hadden grote tassen met boeken bij zich om te laten signeren. Aan het einde van de dag ging iedereen opgewekt, met veel handtekeningen, boeken en andere goodies op zak, weer naar huis. En ik was daar één van.

Om half twee stond ik, samen met veel andere bezoekers, te wachten tot we naar binnen konden. De rij werd steeds langer en het was al erg gezellig. Er waren 6 Nederlandse schrijvers aanwezig. Maar veel mensen in de rij spraken toch over de internationale schrijvers Laure Eve, Jenny Han en Lisa Williamson. Ik kende ze alleen van naam en had nog nooit een boek van ze gelezen. Maar ook ik werd enthousiast door de verhalen over de schrijvers!

Het programma begon gelukkig op tijd, maar de boekpresentatie van “Het Boekendagboek” van Caroline Cracco verviel helaas. In plaats daarvan werden er twee groepjes met (grotendeels) Nederlandse schrijvers naar het podium geroepen. Ze werden daar geïnterviewd door redacteur Valérie Vaes en vertelden verschillende dingen over hun boeken die ik nog niet wist. Het leuke was dat de schrijvers elkaar ook aanvulden en elkaar vragen stelden. Zo kwam je heel veel over ze te weten. Daarna kwamen de internationale schrijvers waar ik inmiddels ook erg naar uitkeek. Zij werden ook geïnterviewd, door Nanouk Meijer, en daarna mochten bezoekers zelf vragen stellen. Je merkte dat de schrijvers het goed met elkaar konden vinden en daardoor leek het net alsof je in gesprek was met je vriendinnen. Bovendien waren Lisa Williamson en Laure Eve samen heel erg grappig!

Bij zowel de nationale als internationale schrijvers stond het thema ‘jezelf ontwikkelen’ en ‘anders zijn dan anderen’ centraal. Dat vind ik persoonlijk echt een heel goed thema. Young Adult boeken gaan daar vaker over omdat de lezers vaak nog volop bezig zijn met zichzelf ontwikkelen. Ik vind dat boeken daar echt een goede bijdrage aan leveren omdat je erachter komt dat je niet de enige bent.

Na het interview kon je nog verschillende creatieve activiteiten doen zoals ‘handlettering’ en ‘korte verhalen schrijven.’ Ook kon je boeken van alle aanwezige schrijvers kopen en laten signeren. Ook was een ‘BookSwap’. Ik had geen boek dat ik kon ruilen dus dat kon ik helaas niet doen. Maar het concept is erg gaaf! Omdat ik net ‘The art of being normal’ van Lisa Williamson had gekocht moest ik hem natuurlijk even laten signeren nu ze er toch was! Zo’n kans krijg je niet vaak. Dit is dan ook meteen mijn eerste gesigneerde boek ooit!

Het was erg leuk dat de schrijvers ook persoonlijk de tijd voor je hadden bij het signeren. (zowel de nationale als internationale schrijvers) Hierdoor was het heel persoonlijk en leerde je de schrijvers echt een beetje beter kennen. Ik heb ervoor gekozen om niet deel te nemen aan een workshop omdat ik mijn boek wilde laten signeren. Toen ik daarmee klaar was waren de workshops al begonnen en ik durfde er eerlijk gezegd niet zomaar bij te gaan zitten. Dus ik heb gepraat met andere bezoekers en overal een beetje rondgekeken.

Om zes uur was YALfoort afgelopen. Iedereen had gedaan wat hij/zij wilde doen en had verschillende gesigneerde boeken. Dus was het tijd om naar huis te gaan! Bij de uitgang kreeg iedereen nog een canvas tas met de tekst ‘So many books, so little time’ erop. En in die tas zaten nog wat leuke dingen zoals previews van boeken, een tijdschrift en heel veel boekenleggers. (Je kan nooit teveel boekenleggers hebben!) Het was een leuke dag en hopelijk komen er nog meer edities van YALfoort!

Dit sfeerverslag is geschreven door Sara Melkert, student Journalistiek in Utrecht