“Een huis is meer dan een gebouw. Het is het weer dat erop inwerkt, het onderhoud, het gebrek daaraan. Het is de bewoner.”

Naast zijn werk als literatuurcriticus, reisjournalist, essayist en muzikant, schrijft Auke Hulst boeken. En vorig jaar is alweer zijn zesde boek verschenen:

Slaap zacht, Johnny Idaho

, een literair werk over je doelen bereiken en de verwachtte toekomst van onze aarde.

In

Slaap zacht, Johnny Idaho

volg je drie hoofdpersonages: de Amerikaanse tiener Johnny Idaho, de terminaal zieke Nederlander Willem Gerson en de Japanse biomedica Hatsu Hamada, die allemaal op andere wijze in de Archipel terecht zijn gekomen: een zwaarbewaakte nieuwe staat midden in de oceaan. Ondanks hun verschillende situaties en persoonlijkheden zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat drijft hen?

Aan het begin kostte het wat moeite om in het verhaal te komen. Ik moest nog even wennen aan de schrijfstijl van Auke Hulst en aan hoe het boek is ingedeeld. In ieder hoofdstuk volg je een ander personage, waar er bij Willem Gerson en Hatsu Hamada in de derde persoon is geschreven en bij Johnny Idaho in de eerste persoon. Het taalgebruik is iedere keer aan het personage dat op dat moment wordt beschreven aangepast. Dit is voor mij een hele nieuwe manier van schrijven, maar toen ik een aantal hoofdstukken verder in het verhaal was begon ik het eigenlijk wel fijn te vinden. Het geeft nog beter inzicht in wie de personages eigenlijk zijn en het zorgt ervoor dat je de keuzes die ze maken sneller begrijpt.

Het zorgde er ook voor dat Willem en Hatsu voor mij wat meer naar de achtergrond vielen en vooral het verhaal van Johnny mij interesseerde. In het grootste deel van het verhaal weet je eigenlijk bijna niks van Johnny. Hij komt met een groot litteken en een kapotte knie aan op de Archipel en vertelt niemand, zelfs de lezer niet, wat er gebeurd is en waarom hij per se naar de Archipel wou. Pas later vallen alle puzzelstukjes in elkaar en krijgt de lezer eindelijk antwoord op de vele vragen die dit personage oproept.

Naast dat het verhaal gewoon leuk is om te lezen zit er ook een sterke boodschap achter. Het boek geeft weer waar Auke Hulst denkt dat de wereld heen gaat als we op deze manier door blijven leven. Er wordt antwoord gegeven op vragen waar mensen vaker over na moeten denken: hoeveel privacy zal er nog zijn in de toekomst? Hoeveel werk wordt er nog gedaan door mensen? Kortom: dit boek is een echte eyeopener en zeker een aanrader.

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 16 jaar en 5VWO-leerling van het Farel College te Amersfoort. Ze leest al bijna haar hele leven en haar kast puilt uit van de fantasyboeken.

Slaap zacht, Johnny Idaho / Auke Hulst / Ambo|Anthos / 2015 / 384 pag. / ISBN 9789026334412

Lees ook de mening van