Lisa en Eric zijn al vanaf de kleuterschool onafscheidelijk. Wanneer Lisa weer eens een nieuw project verzint, bedenkt computergenie Eric moeiteloos de uitvoering. Hoewel Eric aan straatvrees lijdt en Lisa heen en weer moet pendelen tussen haar gescheiden ouders, kunnen ze niet zonder elkaar. Als Eric plotseling naar Denemarken emigreert, blijft Lisa achter met haar vader die in steeds slechtere gezondheid verkeert. Lisa versombert, tot ze een briljant maar riskant idee krijgt. De twee vrienden zetten zich volledig in, ieder aan hun kant van de oceaan, om het plan uit te voeren.

Dan is daar nog Jay, een voormalig fraudeur die een taakstraf uitvoert bij de Canadese politie. Zij raakt geïntrigeerd door een onderzoek naar een mysterieuze zeecontainer die in havens opduikt en weer verdwijnt zonder een spoor achter te laten. Terwijl ze haar eigen vrijheid op het spel zet, gaat ze op onderzoek uit. Zou het om een levensgevaarlijk spel gaan?

Na een moeizame start, kwam ik halverwege het boek dan eindelijk in het verhaal. Voor dit boek is geduld nodig, aangezien Nicolas Dickner pas vrij laat in het verhaal het mysterieuze idee van Lisa en Erik laat doorschijnen. Het boek switcht tussen Jay en Lisa als vertelster, maar de tijd waarin beiden aan het woord zijn verschilt. Naar mijn idee begint het verhaal van Lisa een aantal jaren eerder dan het verhaal van Jay. Dat zorgt ervoor dat je in het begin geen idee hebt waar Jay naar op zoek is, omdat er bij het verhaal van Lisa en Eric nog niks verdachts aan de hand is.

Dit verhaal laat zien wat er mogelijk is met de hedendaagse technologie. Dickner schrijft over hacken en het ontduiken van hackers. Veel elektronica en databases komen voorbij, waar ik weinig verstand van heb. Ik raad deze boeken dan ook vooral aan voor de computerliefhebbers onder ons, dat maakt het toch wat interessanter om te lezen.

Mijn favoriete personage in het boek werd uiteindelijk toch Jay. Langzamerhand kreeg ik meer en meer sympathie voor deze voormalige fraudeur, die misschien niet de kwade bedoelingen heeft waar ze ooit voor is gestraft. Ook de vader van Lisa, die ernstig dementeert, greep mij aan. Dickner laat maar weer eens zien dat Alzheimer een verschrikkelijke, mensonterende ziekte is.

Al met al is dit een boek dat met veel geduld goed heeft uitgepakt. Of het een boek is dat lang zal blijven hangen, dat weet ik niet. Als je van puzzelen en technologie houdt, is het wel een aanrader.

Kamer op zee | Nicolas Dickner | Nieuw Amsterdam uitgevers | 2015 | 288 pag. | ISBN 978 90 468 2053 7