De Leesfabriek heeft zijn 1000ste recensie gepost wat natuurlijk best reden is voor een feestje. Om te vieren dat jullie onze recensies al vele posts lang lezen en toevoegen aan je TBR stapel, én omdat de vakantie voor de deur staat, vinden we het lijstjes tijd. We sturen jullie op vakantie met de tips waarvan wij denken dat je vakantie er alleen maar beter van wordt. Omdat er zonder jullie geen Leesfabriek is, is één van de top 5-en van jullie. De top 5 met de meest bekeken posts.

We hebben in totaal 5 tiplijsten opgesteld, dus ga er lekker voor zitten en kijk welke boeken met jou op vakantie mogen.


Top 5 van onze gerecenseerde boeken


(door Jacoline)

Al 1000 recensies verschenen op De Leesfabriek, in deze top 5 staan allen boeken die we hier in de afgelopen jaren gerecenseerd hebben. Boeken die indruk hebben gemaakt en die zeker geschikt zijn om eens mee te nemen voor een dagje strand. Of als het nog steeds niet zulk lekker weer is gewoon binnen, kan je toch nog reizen zonder ervoor naar buiten te gaan met een roadnovel, geïnspireerd worden terwijl je in je luie stoel zit of de oprichting van een tijdschrift mee maken. Om naar de recensies van het desbetreffende boek te gaan kan je op de titel klikken.– Tommy Wieringa


Joe speedboot werd gelezen door Laure, haar recensie is al vier jaar oud, maar ze is er nu nog steeds enthousiast genoeg over om het aan te dragen voor deze top 5. “Wat ik mooi vond aan het boek is dat het vooroordelen doet vervagen. Kwijlende jongens in een rolstoel worden niet altijd serieus genomen, bijna nooit denk ik, omdat mensen denken dat hij dan ook wel geestelijk gehandicapt zal zijn. Fransje laat zien hoe intelligent hij is en hoeveel hij kan.”


– Matthijs Kleyn


Marloes las dit jaar Ik zie je van Matthijs Kleyn en dat maakte indruk op haar, ze schreef dit over het boek: “Met Ik zie je heeft Kleyn meer dan een goed boek geschreven. Het boeiende verhaal, de goed uitgewerkte thematiek en de inspirerende schrijfstijl maken het verschil. Ik zie je blijft hangen. “Zie je me?””


– Buddy Tegenbosch


“Het verhaal van J-J zet je aan het denken over je eigen moraal. J-J gaat namelijk heel ver in wat hij doet om Ivar terug te pakken. […]  Zou ik hetzelfde doen?, vraag je je af.” Inge raadt dit boek dat je aan het nadenken zet aan en het leuke is dat het een YA roman is van een Nederlandse auteur!


– Maurits de Bruijn


John raadt De achterkant van de zon als “een heerlijke roadnovel” aan en Leesfabriek recensente Janine schreef hierover: “Al met al was dit verhaal niet helemaal wat ik ervan had verwacht, maar het was het lezen wel waard! […] als je graag een originele roman met een mysterieus en interessant hoofdpersoon (waar je nog wat van kunt leren) leest, is dit zeker wat voor jou!”


– Thomas van Aalten


Henry! over de tijdschriftenwereld is mijn echte zomerse aanrader: “Henry schrijft stukken voor de krant, maar geïnspireerd door het Amerikaanse tijdschrift Harper’s Bazaar vat hij het plan op om ook zo’n soort tijdschrift in Nederland op te zetten. Dit wordt het tijdschrift Henry! Het boek neemt je mee in de wervelwind rond de oprichting van het tijdschrift en de ontwikkelingen daarvan.”Top 5 series


(door Lore)

Hiep hiep hoera! Het is feest bij De Leesfabriek en daarom doen we iets speciaals. En dat is treffend, want… rarara… welke periode is bij uitstek geschikt voor het lezen van series? Jawel, de zomervakantie! DUS… Heb je zin in een lange zomer die je wilt vullen met bijvoorbeeld een dertiendelige detective serie? Of laat je je liever in de ban nemen door een spannende serie over Griekse mythen? Of doe jij niets liever dan de zomer te vullen met het lezen over knappe jongens? Wel, bekijk dan hieronder de 5 beste series geselecteerd door De Leesfabriek én met voor ieder wat wils. Veel leesplezier!


A Court of Mist and Fury – Sarah J. Maas


A Court of Mist and Fury is het tweede en nieuwste boek van de Young Adult serie, A Court of Thorns and Roses, van Sarah J. Maas. Het derde boek van de trilogie komt uit in 2017. De recensenten van De Leesfabriek waren zowaar laaiend enthousiast! Het verhaal bevat wendingen die niemand ziet aankomen, het levert je een achtbaan aan emoties op en het neemt je in je grip tot lang nadat je het boek hebt weggelegd. Op zoek naar spanning en vurige passie? I-de-aal!


Six of Crows – Leigh Bardugo


Six of Crows van Leigh Bardugo is het eerste boek van een nieuwe serie van Leigh Bardugo, één van de meest geliefde fantasy schrijvers van de recensenten van De Leesfabriek. Het grote verschil met de voorgaande Grisha trilogie is dat Six of Crows een stuk duisterder is. En met succes, want de recensenten van De Leesfabriek waren zodanig enthousiast dat ze liever gisteren nog dan vandaag of morgen in het tweede boek zouden willen beginnen. Een aanrader!


The Hidden Oracle – Rick Riordan


The Hidden Oracle is het nieuwste boek van Percy Jackson schrijver, Rick Riordan. Het boek is het eerste deel in een nieuwe vijfdelige serie, The Trials of Apollo. En ja hoor, je kunt het al raden… Het boek gaat over de zonnegod Apollo. Als je dus op zoek bent naar een grappig boek vol met Griekse mythen en sagen, dan ben je bij dit boek aan het juiste adres. Of zoals een recensent van De Leesfabriek het zegt: “Het boek heeft van mij vijf van de vijf sterren gekregen, al was het alleen maar om het sentiment dat het met zich mee brengt. Het verhaal was geweldig op zichzelf, de humor, de spanning en Apollo maakten het helemaal af!”


Silber – Kerstin Gier


Kerstin Gier staat bekend als de schrijfster van de Edelsteentrilogie, maar na deze driedelige reeks had ze van het schrijven van series nog geen genoeg. En zodoende volgde al snel de Silber-trilogie. Silber gaat over de ontdekking van een droomwereld met ontzettend knappe jongens, mysterieuze personen en een demon. Het is er zo eentje (lees: drie) dat je 24 op 24 bezig houdt. Spanning en sensatie? Op-en-top!


Miss Marple – Agatha Christie


Je houdt van mysterie? Je leest graag thrillers? Je wilt je helemaal laten verslinden door een detective verhaal? En je laat je niet afschrikken door boeken die ondertussen al héél wat jaren geleden zijn geschreven? Dan ben je met de dertiendelige serie, Miss Marple, van Agatha Christie zonder twijfel een tijdje zoet!


Top 5: vooralsnog recensieloos


(door Inge)

Naast het schrijven van recensies hebben we het natuurlijk ook superdruk met lezen. Als boekenverslinder is het gewoon onmogelijk om van al dat moois een recensie te schrijven. Je wilt immers wel genoeg tijd over hebben om in een nieuw boek te duiken 😉

Die spannende, ontroerende, romantische en grappige boeken  waar we (nog) niet over  schrijven, willen we natuurlijk wel met jullie delen. Na lang wikken en wegen zijn dan toch 5 zomerse tips gekozen.


To all the boys I’ve loved before – Jenny Han


Lara Jean heeft twee grote geheimen: in een oude hoedendoos bewaard ze niet gestuurde liefdesbrieven en ze is verliefd op Josh, het vriendje van haar zus. Haar vrij rustige leventje raakt in een stroomversnelling wanneer de liefdesbrieven door iemand op de post gedaan zijn.

Daarnaast speelt de verhaallijn tussen Lara Jean en haar zus Margot, die gaat studeren in het buitenland.

De situaties die ontstaan doordat de liefdesbrieven van Lara Jean verstuurd zijn, zijn komisch. De relatie tussen de zussen zorgt voor een serieuzere toon in het boek.  Gevoelens worden typisch Amerikaans uitvergroot, maar dat maakt het in dit geval een ideaal boek voor in je vakantiekoffer. Lekker zwijmelen en zuchten.


Rebel in de woestijn – Alwyn Hamilton


Amani woont in Dustwalk en heeft meer met  pistolen dan met jongens. Ze woont in de woestijn en besluit, vermomd als jongen, mee te doen aan een schietwedstrijd.  Dat loopt echter niet helemaal zoals gepland en voor Amani het weet is ze op de vlucht voor djins en bandieten. Ook blijkt ze een geheim met zich mee te dragen. Gelukkig is daar Jin, haar reisgenoot, om haar bij te staan.

Dit fantasy verhaal met een Oosters tintje bouwt de fantasy elementen langzaam op, zodat je de wereld van Amani goed leert kennen. Volgens recensente en leesbeest Marloes beloofd dit boek veel goeds en is het super spannend.


De meisjes – Emma Cline


Evie is verdrietig na de scheiding van haar ouders, maar vindt troost bij een groep meiden die in een commune leeft. Het duurt niet lang voordat Evie helemaal in de ban van de commune en diens leider is. Alleen is die commune wel zo fijn als Evie denkt? In deze fascinerende roman gunt de schrijfster je een kijkje in de psyche en het leven in een commune, die gaandeweg toch steeds meer een sekte blijkt te zijn. Het is maar zeer de vraag of Evie het gevaar op tijd ziet en er aan kan en wil ontsnappen.


Jonathan gaat los – Meg Rosoff


Meg Rosoff weet altijd bijzondere personages neer te zetten en daarop is

Jonathan gaat los

geen uitzondering. Jonathan heeft een saaie baan, een vriendin die eigenlijk niet bij hem past en de enige twee die hem begrijpen zijn de honden Sissy en Dante.

Wanneer zijn vriendin beslist dat Jonathan en zij gaan trouwen voor een live online publiek raakt zijn leven in een stroomversnelling. Wil hij dit eigenlijk wel? En waar is de nooduitgang zodat hij uit deze gekte kan ontsnappen? Heel fijntjes en op humoristische wijze houdt Rosoff je een spiegel voor over de waanzin die ons leven soms binnendringt.


Het boek van de Baltimores – Joël Dicker


De families Goldman, de rijke tak en de middenstand tak, hebben beiden zo hun (familie)geheimen. Skeletten in de kast, rivaliteit en mislukking zijn hierbij sleutelwoorden. De beide takken van de familie zijn uit elkaar gegroeid na het drama van 2004. Uiteraard geeft Dicker de details van dit drama niet zo maar prijs. Marcus, uit de minder succesvolle tak, realiseert zich dat de familieverhalen nou niet bepaald met elkaar overeen komen.  Hij probeert het drama te reconstrueren om zo te achterhalen wat er nu echt gebeurd is. Maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet. Dicker is een ster in het creëren van sfeer. Hiervan maakt hij handig gebruik om jou, als lezer, tot het einde toe vast te houden in het web van de Goldmans.

Voel je je na het lezen van een van deze boeken helemaal geïnspireerd om je leeservaring te delen? Mail dan jouw recensie naar
om te delen of je het met deze tip eens bent of juist helemaal niet. Dat kan natuurlijk ook. Net zoveel lees smaken als er ijssmaken zijn, toch?!


Top 5 meest bizarre reads


(door Marloes)

Sommige boeken vallen op omdat ze mooi zijn, of ontroerend. Sommige boeken blijven je bij omdat ze tegenvallen of juist omdat ze mooier dan mooi zijn. Ook zijn er boeken die bijblijven omdat ze bizar zijn. Zó bizar dat het verhaal je niet wil laten gaan. Deze vijf boeken staan zeker hoog in de rankings van ‘meest bizarre reads ever’.


Stil – Thomas Raab


De hoofdpersoon in

Stil

moordt om stilte en rust in zijn hoofd te kunnen krijgen. Redactielid Inge Speelman:

“Er zijn van die dagen dat ik het me zó voor kan stellen.”


Kroonsz – Marco Kunst


Een man die prutst aan je levenslijn om je het eeuwige leven te geven, maar daarbij een beetje doorslaat. Recensente Katrien Temmerman:

“Net omdat het zo bizar is, vond ik het schitterend!”


De wraak van meneer Heming – Phil Hogan
Als je het boek oppakt, proef je gelijk wat van de duistere sfeer die als een sluier om het boek heen hangt. En al snel raak je vertrouwd met Hemings eigenaardige gedachtegangen en raak je betrokken bij zijn vreemde spionage-praktijken: schreef Jedidja Stikkelorom.


Het diapositief van de liefde – Maria Paola Colomb


Marije Tel heeft het lang geleden voor De Leesfabriek mogen recenseren, maar weet nog steeds niet precies wat ze heeft gelezen:

“Wartaal was het.”


More than this –


Patrick Ness


Een bizar verhaal, maar volgens redactielid Jacoline Maes, een verhaal met emotioneel zeer pakkende personages. Overigens: de gehele Chaos-trilogie past misschien ook wel in dit rijtje…


Top 5 meest bekeken


(door Inge)

Voor ons is het leuk om onze leesbeleving met jullie te delen. En nu zijn we natuurlijk best benieuwd welke, door ons gerecenseerde, boeken het meest bij jullie in de belangstelling staan. Kortom, welke recensies werden het meest bekeken in de eerste helft van 2016?

Met overweldigende getallen zitten de boeken uit deze top 5 allemaal boven de 1000 views. Met trots presenteren we dan ook jullie top 5.


– Hilde van Cauteren


‘Mensen willen bedrogen worden. Als dat nieuws voor je is, dan zou ik maar snel mijn conclusies trekken.’


– Michiel Stroink


‘Stroink laat met dit boek zien dat hij niet bang is om te choqueren en hij neemt je mee in een boeiende verdwaaltocht.’


– Hanna Bervoets


‘Als ik dit boek in een woord zou moeten omschrijven, zeg ik zonder twijfel, dat dat onmogelijk is.’


– Becky Albertalli


Los van het meer filosofische deel leest

Simon vs.

zoals je dat het liefst ziet in een high school-verhaal.


– Griet Op de Beek


Het zijn de emoties die de personages ervaren waar ieder van ons zonder twijfel ook ooit mee te maken kreeg: de eenzaamheid van het alleen zijn, de pijn van het zijn en het verlangen om gezien te worden… maar ook, hetzij uitzonderlijk, het geluk van het vinden van – wat we noemen – een soulmate. De broosheid van geluk!