‘Een soort van liefde. Dat is het vast. Waarschijnlijk.’
(p. 168). Zo wordt voor het eerst naar de titel van het boek verwezen en ik geloof dat ook ik een soort van liefde heb ontwikkeld voor het nieuwe pareltje van Alicja Gescinska. Zij is één van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland en die kennis weet ze op een wonderbaarlijke wijze weer te geven doorheen het hele verhaal zonder dat het ook maar één keer verveelt.
De rode draad wordt gevormd door het levensverhaal van twee vrouwen die met elkaar verweven zitten zonder het van elkaar te weten. Elizabeth en Anna zitten op het moment dat het verhaal verteld wordt in een heel ander moment in hun leven en toch staan ze dichter bij elkaar dan ze ooit zouden durven vermoeden.
Alicja Gescinska gebruikt twee verschillende vertelperspectieven om duidelijk te maken dat er twee hoofdpersonages een rol spelen in het boek. Het verhaal van Elizabeth wordt verteld in het zij-perspectief, terwijl het verhaal van Anna wordt verteld in het ik-perspectief. Je leeft je door het verschil in perspectieven in beide verhalen op een heel andere manier in. Je kruipt als het ware ieder hoofdstuk opnieuw in de huid van het andere personage. Ik kon mij heel goed identificeren met het verhaal van Anna, terwijl ik door het ik-perspectief van Elizabeth ook meegezogen werd in haar verhaal.
Elk hoofdstuk wordt er gewisseld tussen beide personages die elk een deel van hun gedeelde geschiedenis weergeven. Daardoor heb je het hele verhaal nodig om de juiste informatie bij elkaar te sprokkelen. Je blijft je afvragen wat de vrouwen met elkaar te maken hebben en hoe het verhaal zal aflopen. Het zou je dus niet mogen verwonderen als ik je vertel dat ik het boek op één dag tijd uit had.
Als je houdt van boeken die bijna poëtisch verteld worden, dan is
Een soort van liefde
vast iets voor jou. Het verhaal wordt doorspekt van prachtige citaten, die steeds op het juiste moment op het blad geworpen worden en die een extra betekenis weten te geven aan zowel het verhaal als aan de personages. Ook worden er voortdurend linken gelegd met andere culturele domeinen zoals de geschiedenis, filosofie, architectuur en muziek. Het is een boek waar je wat van kan bijleren zonder dat het romantische in al zijn aspecten eraan verloren gaat.
Op p.222 van het boek wordt verwezen naar een filmpje dat onlangs de wereld is rondgegaan. Ik zou het graag aan de recensie toevoegen, omdat het één van de verhaallijnen vertelt, maar ook omdat het een beetje mijn hele gevoel rond het boek weergeeft. Het filmpje gaat over twee geliefden, twee kunstenaars in het MoMa, die elkaar na tweeëntwintig jaar weerzien. De kunstenares zou urenlang aan een tafeltje zitten en iedereen die tegenover haar kwam zitten, een minuut lang in de ogen kijken. Vele bezoekers kwamen zonder dat er iets gebeurde, totdat deze man tegenover haar kwam zitten. Het bleek een oude, uit het oog verloren geliefde te zijn. Ze konden allebei hun tranen niet in bedwang houden bij het weerzien. Een van de personages schrijft hierbij: ‘
Zij die elkaar zijn misgelopen, zij die elkaar uit het oog zijn verloren om wat voor reden ook. Als je geen adres hebt, geen telefoon. Een tafel en twee stoelen. Meer zou er niet nodig zijn.’
Bron:
Dit boek rakelde bij mij een soort van liefde op, mijn eigen soort van liefde voor literatuur in deze vorm. Ik heb het boek in één dag uitgelezen en dat is jaren geleden. Of ik het boek dus kan aanraden? Absoluut! Hopelijk creëert ieder voor zich na het lezen van de nieuwe Gescinska zijn eigen
Soort van liefde
.
Deze recensie is geschreven door Silke, leerkracht in de eerste graad van het secundair onderwijs in het Sint-Pieterscollege te Leuven. Ze geeft daar voltijds het vak Nederlands. Nederlands als taal en in de vorm van literatuur hebben haar van kindsbeen af nauw aan het hart gelegen. Ze geniet er dan ook van om haar leerlingen elke dag een beetje van haar passie door te geven. Silke leest elk boek graag dat haar op een gegeven moment bij het nekvel grijpt. Dat kan zijn door de taal of de vorm die een auteur hanteert of door het verhaal dat verteld wordt.
Een soort van Liefde / Alicja Geschinska / Uitgeverij De Bezige Bij / 2015 / 240 pag. / ISBN 9789023496588