Zand erover is een roman, geschreven door dezelfde schrijfster als van de Barista!-trilogie. Ik heb deze trilogie niet gelezen, maar er wel hele positieve recensies van voorbij zien komen. Daarom, en omdat de samenvatting van dit boek mij aansprak, wilde ik het boek Zand erover graag lezen. Ik was dan ook erg nieuwsgierig toen dit boek bij mij op de deurmat viel.

Op de achterkant van het boek staat dat het verhaal zich afspeelt op Vlieland, een van de Waddeneilanden van Nederland. Hierdoor raakte ik geïnteresseerd. Het komt niet vaak voor dat boeken zich ergens anders dan op het vasteland afspelen. Het leek mij leuk om te weten hoe het leven op een Waddeneiland er uitziet, en misschien werd daar in dit boek wel wat over verteld. Ik verwachtte, doordat het zich op Vlieland afspeelt, een origineel verhaal.

De hoofdpersoon is een volwassen vrouw van dertig, Fien. Ze is haar baan kwijtgeraakt door een stomme fout, en heeft er zelf voor gezorgd dat haar relatie is stukgelopen. Hierdoor heeft ze geen vrienden meer. Wanneer ze hoort dat er een familiehuis op Vlieland leeg staat, hoeft ze niet lang na te denken. Ze verhuist van Rotterdam naar Vlieland. Fien wil helemaal opnieuw beginnen, waar ze alle rust en tijd voor heeft op Vlieland. Ze maakt nieuwe vrienden en vind eindelijk wat structuur in haar leven. Deze structuur wordt verstoord als er plotseling iemand van de veerpont komt die ze letterlijk en figuurlijk niet had zien aankomen. Ze krijgt te maken met een aantal dilemma’s, waardoor ze haar gevoel moet volgen en zichzelf moet vergeven.

In het begin moest ik even wennen aan het verschil in genre met sciencefiction, aangezien de meeste boeken die ik lees daar mee te maken hebben. Er gebeurt, in tegenstelling tot sciencefiction, niet op elke bladzijde iets dodelijks, maar daar kwam ik gelukkig snel overheen. Het boek is vanaf het begin goed te volgen, doordat alles duidelijk aan je wordt uitgelegd. Hierdoor wordt het verhaal wel iets minder spannend. Bij elke gebeurtenis weet je al waarom het gebeurt. Ik zat hier echter niet mee, want een roman hoeft niet per se spannend te zijn. Het is leuk dat het verhaal zich op Vlieland afspeelt, zo pik je zonder dat je het doorhebt wat informatie over het eiland en de leefstijl daar mee.

Ik verwachtte een origineel verhaal, maar afgezien van het feit dat het zich op Vlieland afspeelt, is de verhaallijn wel een beetje cliché. Ik vind dit geen probleem, want ik hou wel van af en toe een romantisch cliché tussen alle moordboeken die ik lees door. Zand erover is zeker een aanrader als je van romans houdt, maar ook als je van sciencefiction houdt en tussendoor eens een rustige roman wilt lezen, waar je ook nog wat van leert!

Sara gaat naar het Roelof van Echten College waar ze in het derde jaar van het VWO zit. Sara leest het liefst science fiction boeken, waar spanning en liefde in voorkomt. Natuurlijk staat ze ook open voor het uitproberen van andere genres 😉

Zand erover/Elsbeth Witt/ Uitgeverij Xander/2016/320 blz./ ISBN: 9789401604888