Het is maar bloed

is een boek met een opvallende cover en dat in combinatie met de titel maakte me nieuwsgierig naar de verhalen die Jerry Hormone (pseudoniem van Jeroen Aalbers) geschreven heeft. Het dunne boekje bevat 15 verhalen en de lengte daarvan varieert tussen de twee en de dertig bladzijden.

Het eerste verhaal van de bundel zorgde ervoor dat ik enthousiast werd om verder te lezen. Met weinig woorden weet Jerry Hormone de personages neer te zetten en ik kreeg het gevoel dat ik nog weleens heel erg hard om dit boek zou kunnen gaan lachen. Helaas zakte dat gevoel toen ik verder las weg en vroeg ik me bij sommige verhalen af wat Jerry Hormone ermee wilde zeggen.

Dat deze bundel niet mijn ding was, kwam voor een deel door de korte zinnen. Op de achterflap van het boek worden de zinnen in

Het is maar bloed

vergeleken met spijkers. Een vergelijking die voor mij niet helemaal opging. Hoewel de zinnen kort zijn, vond ik ze niet scherp in de zin dat ze me wisten te raken. Soms werd ik wel weer benieuwd naar een verhaal, maar vanwege de snelle schrijfstijl miste ik soms wel uitwerking. Waar ik in het eerste verhaal de personages goed neergezet vond, kreeg ik bij andere verhalen het gevoel dat de personages uitwisselbaar waren.

Wat ook niet hielp, was dat ik het boek soms onnodig grof vond. Over het algemeen stoort het me niet als een boek wat grof is, maar bij dit boek had ik het gevoel dat grof zijn het doel op zich was en dan vind ik het gauw saai worden.

Er zitten verhalen tussen die me wisten te verrassen en die ik origineel vond, toch spraken ze mij niet aan. Hoewel de wending verraste, werd het vervolgens weer zo uitvergroot of absurd dat ik haast weer uit het verhaal getrokken werd in plaats van verder te willen lezen.


Het is maar bloed

is dus een boek dat niet aansloot op mijn verwachtingen. Wat mij betreft zijn de verhalen vaak te oppervlakkig en waar ik dacht dat ze interessant konden worden, gebeurde dat helaas niet. Toch denk ik dat als Jerry Hormone een roman zou schrijven ik deze wel op zou pakken, want het is zeker niet zo dat ik nergens interessante dingen zag, alleen in deze korte vorm kwamen ze niet goed uit de verf.

Het is maar bloed/ Jerry Hormone / Uitgeverij Atlas Contact/ 2016/ 172 blz./ ISBN: 9789025445980