Het is altijd leuk om een boek te kunnen lezen voor het verschijnt, maar “Mijn hart en andere zwarte gaten” wilde ik met name heel graag lezen omdat ik denk dat het over een onderwerp gaat dat belangrijk is om over te lezen, namelijk zelfmoord. Aysel is de hoofdpersoon van het boek en ze heeft het gevoel alsof ze nooit meer gelukkig kan worden sinds haar vader een misdrijf heeft begaan en zij daar continu op aangekeken wordt. Ze denkt echter dat ze niet het ‘lef’ heeft om in haar eentje zelfmoord te plegen en gaat daarom op zoek naar een gelijkgestemde via de site Soepel Heengaan. Daar vindt ze Roman en hij weet onverwachts haar kijk op de dingen te veranderen.

Het boek begon voor mij direct goed. Aysel maakt een vergelijking tussen muziek en doodgaan, waardoor direct je aandacht getrokken wordt. Maar het blijft niet bij die ene vergelijking. Jasmine Warga weet met prachtige metaforen, maar een toch vlotte schrijfstijl, Aysels gevoelens duidelijk te maken. Het boek gaat over depressie en over schuld, best zware onderwerpen en het boek heeft dan ook zeker momenten waarop ik met tranen in mijn ogen zat. Dat betekent echter niet dat het een depressief boek is, want naast de zware en donkere dingen is er ook hoop te vinden en liefde.

Wat ik erg mooi vind is dat Warga heel goed weet hoe ze de liefde die mensen voor Aysel voelen over kan brengen. Je voelt de warmte van die mensen echt van het papier stralen. Daarnaast is de verandering in Aysels denken mooi weergegeven en vond ik de vriendschap met Roman prachtig om over te lezen.

Het enige minpuntje van het boek vond ik het einde, ik vond het ietwat afgeraffeld en vond de snelheid niet in verhouding met de rest van het boek, maar dat doet niets af aan het feit dat het boek wel een hele belangrijke boodschap weet over te brengen.

Ik denk dan ook dat dit een goed boek is om te lezen als je zelf met depressie te maken hebt. Maar ook als het verder van je afstaat raad ik het zeker aan. Jasmine Warga heeft een vriendin gehad die zelfmoord heeft gepleegd en weet dus waar ze het over heeft. Het onderwerp wordt respectvol behandeld en ik denk dat het goed is als er meer over gesproken zou worden. En voor de lezer die dat nodig heeft staan er achterin sites en telefoonnummers voor als je ergens mee zit.

“Mijn hart en andere zwarte gaten” is ontroerend, soms verdrietig maar ook hoopvol vanwege de prachtige personages. Een boek waarvan ik vind dat het een groot publiek verdiend.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 18 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite ‘Wereld achter woorden’.

Mijn hart en andere zwarte gaten / Jasmine Warga / vertaald door Hanneke van Soest / Uitgeverij Karakter / 2015 / 320 pag. / ISBN 9789045210148