Girl Online On Tour

is het tweede boek van YouTube sensatie Zoe Sugg, beter bekend als Zoella. Ik mocht mijn allereerste recensie voor de Leesfabriek schrijven over de toen pas uitgekomen Girl Online. Vlak na dat deze recensie online kwam, bleek dat Zoe een ghostwriter had gebruikt, het tweede deel heeft ze echter wel zelf geschreven.

In het eerste boek maakten we kennis met Penny Porter uit de Engelse kustplaats Brighton, Penny schreef een blog onder de naam Girl Online. Aan het einde van het eerste boek is de wereld erachter dat Girl Online eigenlijk Penny is doordat ze tijdens haar kerstvakantie in New York begint te daten met Noah Flynn, die dan net doorgebroken is als artiest. Penny sluit haar blog en schrijft alleen nog voor een aantal mensen die haar dierbaar zijn.

In het vervolg volgen we Penny terwijl ze met Noah op zijn Europese concert tour gaat. Maar wanneer blijkt dat ze Noah moet delen met zijn vol gepakte planning, de band die haar niet lijkt te mogen en berichtjes van fans die haar hart doen zinken, weet Penny niet langer zeker of ze wel klaar is voor een leven op tour. Ze kan het niet helpen haar familie, haar beste vriend Elliot en haar blog Girl Online te missen. Lukt het Penny om haar leven en liefde te balanceren of zal ze alles verliezen wanneer ze haar perfecte zomer tegemoet gaat?

Gezien het feit dat ik Girl Online al had gelezen en ik die eigenlijk toch wel heel erg leuk vond, was ik best wel benieuwd naar wat er in dit tweede boek zou gaan gebeuren. Ik vond het verhaal ook nog niet helemaal af. Toen de titel bekend gemaakt werd, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten, ging Penny op tournee als Girl Online, of ging ze, zoals uiteindelijk het geval bleek, met Noah mee op tournee.

Vooral de vriendschap tussen Penny en Elliott is een vriendschap die ik geweldig vind, zou het niet geweldig zijn om een beste vriend of vriendin te hebben waarmee je geheime boodschappen kan versturen door op de muren te kloppen, een beste vriend die naar Parijs komt wanneer je je voelt alsof je hart is gebroken? Ik wil ook een Elliott, haha, maar gelukkig heb ik mijn eigen goede vrienden die ondanks dat we niet via de muren kunnen communiceren, toch heel erg lief zijn en ik voor geen goud zou willen missen.

Het boek begint wanneer Penny haar eindexamens doet, voordat ze op tour gaat met Noah. Na haar laatste examen zal ze naar een concert gaan van The Sketch, de band waarvoor Noah in het voorprogramma staat en daarna zal ze mee gaan met de tourbus. Tijdens het concert gaat het al flink mis wanneer Penny haar telefoon verliest en een paniekaanval krijgt. Maar wie heeft haar telefoon nou eigenlijk te pakken? Dat hield me echt het hele boek bezig. Want van wie kwamen de dreigbriefjes en e-mails. Gelukkig komen we daar uiteindelijk achter en is het al snel duidelijk wie nou eigenlijk de slechterik in dit boek is, en geloof me, het is NIET wie je verwacht dat het is!

Het boek neemt je mee naar een leven op tour met een bekende band, The Sketch, en Noah en zijn band spelen natuurlijk een grotere rol dan dat The Sketch zelf doen. Penny ontmoet The Sketch zelfs helemaal niet, maar dat doet niet onder voor een romantische drama vol met verdriet, liefdesovertuigingen en een drang om zelf een Eurotour te gaan maken. Serieus, al die mooie plekken die beschreven worden in het boek zou ik zo zelf gaan bezoeken. Eentje daarvan zal ik snel zelf gaan bezoeken, Brighton en ik hoop dat ik die net zo mooi ga vinden als dat ik de beschrijving in beide Girl Online boeken vond!

Ik heb natuurlijk opgezocht wanneer Girl Online On Tour in het Nederlands zal gaan verschijnen en dat gebeurd al veel sneller dan ik verwachtte! Het boek zal namelijk op 20 november 2015 al in het Nederlands verschijnen bij Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum. Hopelijk zullen jullie net zo genieten van het tweede boek van Zoella als dat ik dat deed!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Girl Online On Tour / Zoe Sugg / Penguin / 22 Oktober 2015 / 320 pag. / ISBN: 978 01 4135 9951