Stel je een droomzomer voor in de nabije toekomst. Alles staat in bloei. Het gras zo groen dat je het kunt proeven. De zon op je huid. De zoete geur van honing. Een hand die je been aanraakt. Je wordt verliefd op degene op wie je niet verliefd zou moeten worden. Stel je voor dat de wereld verandert in een chaos. Jouw droomzomer verandert in een nachtmerrie. Dit overkomt de 15-jarige Daisy uit New York, die de zomer doorbrengt bij haar neven en nichtje in Engeland. Terwijl ze een fantastische zomer hebben, breekt een wereldoorlog uit. Terroristische aanslagen veroorzaken chaos. Aan de opbloeiende liefde tussen Daisy en haar neef Edmond komt abrupt een einde. De zomer verandert het leven van Daisy voorgoed, zoals die ook de wereld verandert.

How I live now keek ik zonder te weten dat er een boek van was. Aangezien ik altijd IMDb bij de hand heb tijdens het kijken van de film, kwam ik er snel achter dat er al heel lang een boek van was. Ik was helemaal happy want ik vond de film dus echt super mooi!

Het verhaal is erg heftig op sommige momenten en de schrijver gebruikt een goed  aantal poëtische zinnen. De hoofdpersoon heeft een neiging naar een eetstoornis wat op een goede manier beschreven wordt. Het is niet een keypiece in het verhaal maar het komt af en toe wel weer terug.  Het is geloofwaardig. Toch kon ik me in Daisy’s geval niet volledig in haar verplaatsen, ik kwam er toch wel heel ver mee.

De schrijfstijl vond ik niet altijd even prettig. Zo worden er geen apostroffen gebruikt en als een personage iets zegt worden zinnen gebruikt als

Piper said


,

om dit aan te kondigen. Op het gegeven moment wende ik er wel aan maar het gaf me toch het soort gevoel dat het voor kleine kinderen was geschreven.  Toch las het, vooral door de manier van schrijven, erg vlot. Ik kon merken dat ik net iets ouder was dan de doelgroep (hoewel het verhaal toch heel goed te lezen valt als je net als ik al een iets oudere tiener ben.

Het verhaal speelt zich iets verder in de toekomst af. Ik gok dat, aangezien het in 2004 geschreven is, dat zo’n beetje nu moet zijn. Het speelt zich op het platteland in Engeland af. Het heeft het soort sfeer wat heel goed word overgebracht.

Er gebeuren dingen in het boek waarvan ik denk dat ze nooit zouden kunnen. De tante van Daisy vertrekt naar Oslo en laat de kinderen in haar eentje achter. Natuurlijk kunnen deze kinderen voor zichzelf zorgen maar toch vind ik dat zoiets normaal niet zomaar mag gebeuren. Hier stoorde ik me een beetje aan omdat ik het niet helemaal realistisch vond.

De schrijfstijl zorgt ervoor dat ik het geen vijf sterren kan geven. Toch ben ik heel blij dat het boek mijn verwachtingen kon waar maken. Als ik eerst een film kijk voor ik het boek lees raak ik tijdens lezen mijn interesse kwijt en heb ik uiteindelijk een hekel aan een boek, in het geval van How I Live now niet. Het boeide me echt.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar en student Engels aan Windesheim in Zwolle. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en blogt ze op
over boeken en meer.

How I Live Now/ Meg Rosoff /Ember (Random House Publishers)/2004 / 194 blz. / ISBN 9780553376050

In het Nederlands is dit boek verschenen onder de titel Hoe ik nu leef.