Pat is net ontslagen uit een psychiatrische inrichting. Zijn leven staat op zijn kop: hij woont bij zijn ouders, heeft geen baan en geen contact met zijn vrouw, Nikki. Toch denkt Pat dat hij zijn leven kan beteren en Nikki terug kan winnen. Als Pat de raadselachtige Tiffany ontmoet, een jonge vrouw met haar eigen problemen, wordt zijn leven opnieuw overhoop gegooid…

Tijdens het boekenfestijn in Apeldoorn was The Silver Linings Playbook een van de boeken die ik meenam. Ik had er hoge verwachtingen van aangezien ik heel erg hard heb gelachen en gehuild tijdens de film. Bovendien had het al zeer goede recensies gekregen.

The Silver Linings Playbook was makkelijk te lezen en bestond uit kleine hoofdstukjes. Toch heeft het even geduurd voor ik door dit boek heen was. Er gebeurde niet erg veel en het meeste herkende ik al uit de film. Het is dan in mijn geval meestal ook slimmer om eerst een boek te lezen voor ik de film kijk. Sommige hoofdstukken zijn iets te ver gerekt naar mijn mening maar door de afwisseling van hoofdstukken met slecht 2 pagina’s valt het prima te lezen.

De hoofdpersoon, Pat, is een jonge man die net uit een psychiatrische inrichting terug komt. Zijn familie doet er heel apart over en wil maar niet over zijn vrouw, Nikki, praten. Ik vond Pat soms heel irritant, met name omdat hij de hele tijd zeurt over zijn vrouw en de tijd die ze even uit elkaar waren. Het wordt wel heel langzaam duidelijk hoe dit nou zit. Als lezer had begreep ik de hints beter dan dat Pat dit deed.

De familie zit heel conservatief en ouderwets in elkaar. Er is van alles aan de hand. De moeder is een echte huisvrouw en de vader zit altijd op de bank American Football te kijken. Als zijn team verliest is Pat’s vader continue boos en zegt hij niks en als ze winnen is hij qua humeur iets vrolijker. De moeder zorgt voor Pat alsof hij in plaats van een 34-jarige man een jongen van 10 is. Hij is haar enige uitlaatklep en de enige die haar waardeert.

In het verhaal komen soms brieven voor. Dit vond ik persoonlijk het leukste deel, de brieven gaven een hoop gevoelens bloot van de personages. De brieven nemen ook een hele interesante wending die voor de nodige drama zorgt. Het neemt maar een klein deel in beslag maar is toch een belangrijk element in het verhaal.

Ik zou het boek niet aan iedereen aanraden. Het is uiteindelijk erg vermakkelijk geweest maar ik heb net zo vaak zitten zuchten omdat er teveel football in zat. Toch vind ik dat de boodschap van het verhaal een hele mooie betekenis heeft; er is altijd een lichtpuntje in een tijd van nare gebeurtenissen.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar en student Engels aan Windesheim in Zwolle. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en blogt ze op
over boeken en meer.

The Silver Linings Playbook / Matthew Quick / Pan Macmillan / 2012 / isbn 9781447219897