Wat doe je als je de grootste kans van je leven krijgt om verder op de ladder te klimmen van Wall Street? Dit overkomt Tara Taylor, die in een team terecht komt dat de beursgang van het populairste bedrijf van Silicon Valley, Hook, mag begeleiden. De leider van het team is Todd Kent, zelf ook een groot gebruiker van de datings-app Hook en een oude bekende van Tara. In het proces van de beursgang komt Tara zichzelf tegen en moet ze keuzes maken die haar toekomst zwaar zullen beïnvloeden. Is een grootse carrière op het door mannen gedomineerde Wall Street wel echt wat ze wil?


De Deal

van Michelle Miller, die zelf ook op Wall Street heeft gewerkt, is een zeer interessant boek over de wereld van Wall Street en Silicon Valley. Een wereld waar vrij weinig mensen vanaf weten, eigenlijk alleen mensen die zelf in dat wereldje leven. Ik heb geregeld verhalen over Wall Street gelezen, maar ik heb nog nooit een verhaal gelezen zoals dit boek, waarbij alles vanuit de wereld en de mensen zelf wordt verteld, en niet van buitenaf. Zo krijg je een veel beter beeld en verhaal achter de strakke gezichten en de nette pakken, omdat je kijkt vanuit het oogpunt van deze net geklede mannen en vrouwen. Je leert hun motieven en drijfveren kennen, waardoor het zwart-witte emotieloze beeld langzaamaan wordt ingekleurd.

Het is geschreven vanuit verschillende personages die allemaal worden verbonden door de dating-app Hook. Iedereen zit er met een andere motivatie. De een doet het voor het geld, de ander doet het voor een promotie. Maar als er een meisje dood wordt aangetroffen, veranderen de meningen, motivaties en het werkplezier. In plaats van een strijd tussen het team en de wereld wordt het een strijd tussen het team en zijn geweten. Is het de promotie, de aandacht en de roem allemaal wel waard als het tegen je geweten in gaat?

Wat klonk als een boek met een vrij specifiek en voor sommigen saai onderwerp, bleek spannend en zeer interessant te zijn. Het was moeilijk om het boek weg te leggen als je eenmaal bezig was. Een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de spannende wereld van Wall Street.

Deze recensie is geschreven door Aukje Hefting, 17 jaar , eerstejaars student Bouwkunde aan de TU Eindhoven

De Deal / Michelle Miller / vertaling Josee Koning / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 2015 / 368 pag. / ISBN 9789024567683