In

De Voorspelling

komt Benjamin na drie dagen afwezigheid terug op Grace College, maar hij heeft een bad trip waardoor hij in een coma raakt. Voor hij het bewustzijn verliest vraagt hij Katie om hulp en wanneer blijkt dat de doctoren er niet achter kunnen komen wat Benjamin geslikt heeft, gaat Katie samen met een paar andere studenten op onderzoek uit in De Vallei op de plekken waar Benjamin in de afwezige dagen geweest is.

Ik begon met hoge verwachtingen in dit vierde deel van

De Vallei serie

en gelukkig stelde het niet teleur, al was het in mijn ogen net wat minder intens. Het is een tijdje geleden dat ik deel 3 las en gelukkig helpt Krystyna Kuhn je weer helemaal in het verhaal te komen door gebeurtenissen uit eerdere boeken terug te halen. Ze doet dit zonder dat het gaat storen, want het zijn geen enorme samenvattingen.

In dit deel staat Katie centraal, net als in deel 2, en ik moet zeggen dat ik haar nog steeds een fijne verteller vind, ze heeft een leuk karakter en durft haar zwaktes te benoemen. Ze klaagt niet en dóet dingen in plaats van stil te zitten. Daarnaast komen er stukken uit dagboeken en aantekeningen van de verdwenen studenten voorbij, dit zorgt voor veel nieuwe vragen en houdt de spanning erin. Er worden nieuwe dingen ontdekt in dit deel, maar de hoeveelheid vragen waarmee je blijft zitten lijkt alleen toegenomen te zijn.

De tijd die het boek beslaat is redelijk kort en naar mijn zin was ik er veel te snel doorheen. Het boek is spannend en je wilt te weten komen wat ervoor gezorgd heeft dat Benjamin in coma is geraakt. Tijdens de zoektocht naar antwoorden op zowel die vraag als antwoorden op de vraag waarom de vallei is zoals die is, leer je ook een paar andere karakters nog beter kennen.

Toch miste ik bij dit deel het onheilspellende gevoel van de andere delen een beetje. Misschien komt het omdat dit een deel vier is en ik eraan gewend begin te raken, maar misschien komt de spanning in de volgende delen weer helemaal terug. Wat ik wel zeker weet is dat ik die andere delen móét lezen, want ik wil antwoorden op alle vragen die nog openstaan. Wel denk ik dat ik daarvoor mijn Duits zal moeten gaan verbeteren, want deel 5 is helaas (nog?) niet vertaald.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 18 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite
.

De Voorspelling / Krystyna Kuhn / vertaald door Corry van Bree / Uitgeverij Moon / 2013 / 286 pag./ ISBN 9789049925956