“No one who had ever seen Catherine Morland in her infancy would have supposed her born to be an heroine.” – De meeste mensen kennen Jane Austen vooral van


Pride and Prejudice

,

Sense and Sensibility

en

Persuation

. Over deze grotere, bekendere werken zijn al talloze reviews geschreven en de meeste mensen hebben wel één of twee van deze romans gelezen.

Het is bijna profetisch: met de beschrijving van Catherine Morland lijkt Jane Austen de populariteit van haar eigen roman te voorspellen.

Northanger Abbey

is een werk dat de potentie heeft op de lijst van best gelezen boeken te komen, maar lijkt in eerste instantie niet in aanmerking te komen voor een hoge klassering. Deze beschrijving doet het meeste recht aan de roman. Ondanks dat het altijd in de schaduw heeft gestaan van de grotere werken, is

Northanger Abbey

een ontzettend mooie, grappige en vermakelijke roman, die je niet moet onderschatten!

Zoals altijd in de verhalen van Austen is de hoofdpersoon van

Northanger Abbey

een ietwat dommig, naïef, jong meisje dat uit een niet al te rijke familie komt. Catherine Morland is nergens bijzonder goed in, heeft geen uitzonderlijke schoonheid en stelt weinig eisen aan haar leven. Ze heeft één grote passie: het lezen van gotische romans. Ze kan zich helemaal verliezen in de gruwelijke verhalen over misdaad, criminelen en helden en heeft een rijke fantasie.

Catherine leert ons dat naïviteit, fantasie en het ontdekken van de échte wereld een gevaarlijke combinatie is. Als Catherine meegenomen wordt door een ouder stel om het seizoen in Bath door te brengen, kan ze haar geluk niet op. Ze ontmoet vele nieuwe mensen, waarvan sommigen minder goede bedoelingen hebben dan de lieve Catherine zelf. Zodra ze uitgenodigd wordt om een periode te verblijven op het oude landgoed

Northanger Abbey

neemt haar fantasie de overhand. Wat voor geheimen verbergt generaal Tilney? Wat heeft zich afgespeeld op het landgoed?

Jane Austen verkent het gotische genre en gebruikt daarbij afwisselend humor en cynisme. Juist deze combinatie maakt het heerlijk om te lezen over de worstelingen van een jong meisje in de barbaarse wereld vol misvattingen, romantiek en al dan niet goede bedoelingen. Wie kun je vertrouwen? Wat is de realiteit?


Northanger Abbey

is wat mij betreft de leukste roman van Jane Austen en overduidelijk ondergewaardeerd. Zeker voor mensen die willen beginnen met het lezen van “klassieke” werken, is het erg geschikt. Het leest heerlijk vlot, laat je glimlachen en biedt een kijk in de wereld van de middenklasse van de achttiende eeuw door de ogen van de meest simpele persoon op aarde.

Deze recensie is geschreven door Anouk Snik, 18 jaar oud uit Landsmeer. Anouk studeert geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Northanger Abbey / Jane Austen / 1818 Anouk las de uitgave van Collins Classics uit 2010 / ISBN 9780007368600

Nb. Toevallig verscheen er net in maart jl. een mooie uitgave bij Athenaeum-Polak & van Gennep, vertaald door Bas Peeters.