A Thousand Pieces of You

is een spannend boek over wraak, liefde en verre reizen, een liefdesverhaal met een tikje spanning. Na de moord op haar vader reist Marguerite Caine samen met Theo en Paul hem achterna door verschillende dimensies. In iedere dimensie zitten de drie reizigers tijdelijk in het lichaam van hun eigen versie uit de betreffende dimensie. Maar na een ontmoeting met Paul uit een andere dimensie beseft Marguerite dat Paul misschien wel helemaal niet de echte dader is en dat haar andere versie verliefd op hem is.

Dit boek samenvatten en uitlegen is onmogelijk. Ik heb het een paar keer geprobeerd maar mijn vrienden bleven achter met veel vraagtekens. De technologie, de dimensies en de personages zijn complex maar al lezend goed te begrijpen. Het is gewoon een kwestie van doorlezen. Hoewel het soms wat gecompliceerd is wordt er al vrij snel duidelijk hoe het apparaat, de Firebird, werkt.

Laat ik eerlijk zijn: ik heb het boek gekozen op basis van zijn cover, een slechte gewoonte die ik waarschijnlijk nooit zal afleren en bovendien ik heb dit boek ook nog een doorgelezen tot laat in de nacht. Heb ik van deze acties spijt? Echt niet! Al vanaf de eerste bladzijde wist ik dat dit een van de leukere boeken in mijn bescheiden collectie zou worden. Het verhaal wordt niet eerst uitgemolken en begint meteen waar het hele verhaal om draait: de reis door de dimensies.

De locaties in dit boek zijn prachtig en dromerig. Van hightech Londen tot het sprookjesachtige dromerige Rusland en de regerende tsaar. Het ligt misschien wat ingewikkeld hoe het kan dat de dimensies, hoewel ze in dezelfde tijd bestaan, toch zo verschillen, maar alles heeft te maken met het besluit van een persoon en de uitvindingen die tot technologische revoluties leiden.

Hoewel er nogal wat bezwaar is tegen de cliché van een liefdesdriehoek zit er in dit boek toch een ingewikkelder driehoek. In andere boeken kon ik al vanaf het begin een favoriet kiezen en had ik dat ook nog eens goed op het einde. In deze serie had ik geen idee wie Marguerite zou kiezen want in het boek ontmoetten we verschillende versies van Theo en Paul waarbij verschillende meningen kunnen worden gevormd.

Dit boek kan zowel onder contemporary/hedendaags of sciencefiction vallen, wat mij nogal heeft verbaasd aangezien een uitvinding als de Firebird mij nogal futuristisch lijkt. Maar het boek speelt zich toch werkelijk af in onze tijd. Jammer genoeg duurt het nog tot november voordat het vervolg uit is. Nu lijkt het nog een onmogelijke opgave maar het jaar gaat vast sneller dan verwacht en voorlopig heb ik nog een grote stapel boeken die ik eerst zal moeten lezen. Ik tel af!


A Thousand Pieces of You

is deel 1 in de

Firebird Trilogy

.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar, Havo-leerling in het eindexamen jaar van het Nuborgh College Lambert Frackens te Elburg. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en houdt ze een Instagram bij over haar leesavonturen: #thedivergentreboot

A Thousand Pieces of You / Claudia Gray / Harper Teen / 2014 / 368 pag. / ISBN 0062278967