Twee besprekingen van dit boek, genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs 20154:


Jacoline vindt:Zac & Mia

gaat over twee jongeren met kanker. Zac zit in het ziekenhuis en in de kamer naast hem komt Mia te liggen. Mia draait Lady Gaga en Zac denkt in eerste instantie dat hij het totaal niet goed met haar zal kunnen vinden. Maar na geklop op muren ontwikkelt er toch een hechte band tussen deze twee en blijken ze meer aan elkaar te hebben dan ze dachten. Het boek is erg prettig geschreven, vanuit zowel het perspectief van Zac als Mia. Het is moeilijk om het boek neer te leggen en heel makkelijk om weer in het boek verder te gaan als je het even hebt laten liggen.

Hoewel een boek over twee jongeren met kanker misschien deprimerend zou kunnen zijn, is dat het zeker niet. De dingen worden op een manier beschreven dat je wel snapt hoe rot de situatie is, maar het is niet te zwaar. Door het verhaal heen zijn er wel momenten dat het iets intenser wordt en dan weer wat minder, maar het voelde overal aan als een fijn boek om te lezen.

Ook hoef je bij dit boek niet bang te zijn dat het een rip-off is van bijvoorbeeld

The Fault in Our Stars

. Het heeft weliswaar hetzelfde onderwerp, maar het is geen kopie. Voor mij was het iets luchtiger dan TFIOS en eerlijk gezegd vond ik dat wel fijn, al zaten er zeker ook rake momenten in.

Beide personages, Zac even goed als Mia zijn fijn om vanuit te lezen. Zac probeert nuchter te blijven en Mia is wat meer een dramaqueen. Met Zac verwachtte ik dan ook niet dat ik problemen zou hebben, met Mia wat meer. Gelukkig is Mia een personage dat af en toe bitchy kan zijn, iets wat je overigens wel heel goed kunt begrijpen. Mia verandert heel sterk door het boek heen en ook Zac leert dingen. Beide karakters voelen aan alsof je ze zó in real life tegen zou kunnen komen en daarom vond ik dit boek erg mooi.

Ook familie speelt in dit boek een rol en vooral Zac’s moeder is erg leuk met haar grappige opmerkingen. De manier waarop ze met hem omgaat is prachtig om te lezen. Eerlijk gezegd was ik niet erg blij met het einde van het boek. Het voelde een beetje alsof ik midden in het verhaal uit het leven van Zac en Mia werd gegooid en dat zorgde bij mij een beetje voor een anticlimax gevoel. Maar als geheel vond ik dit boek erg mooi, met realistische karakters, een boeiend verhaal en zeker een aanrader als de achterflap je aanspreekt.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite
.


Nadine zegt:


Een boek dat wordt verteld vanuit het perspectief van twee jongeren met kanker. Hoe moeilijk kun je het jezelf als schrijver maken? En hoeveel respect verdien je wel niet, als je ervoor kunt zorgen dat lezers zich helemaal kunnen inleven in deze personen?

Zac & Mia

gaat over twee jongeren die in eerste instantie een wereld van verschil zijn. Als ze elkaar op straat tegen zouden komen, waren ze elkaar nooit opgevallen. Nu beiden verplicht zijn hun dagen door te brengen in het ziekenhuis, worden ze nieuwsgierig. Ze kloppen, ze sturen elkaar briefjes en ze praten met elkaar op Facebook… Zouden ze ooit vrienden kunnen worden?

Allereerst wil ik heel graag benadrukken dat

Zac & Mia

echt niet vergeleken moet worden met

The Fault in our Stars

. Ja, beide boeken gaan over jongeren met kanker, maar beide boeken zijn zo anders, qua stijl, verhaal en gevoel. Wel moet ik zeggen dat ze allebei verdomd goed zijn.

In

Zac & Mia

leer je als eerst Zac kennen. Hij is een jongen die nieuw beenmerg heeft gekregen en een aantal weken in het ziekenhuis moet blijven. Ondanks dat dit deel van het verhaal zich alleen maar in de ziekenhuiskamer afspeelt, verveelt het geen moment. Zac is namelijk een persoon met geweldige gedachtes en uitspraken. Hij denkt veel na over kanker, is altijd bezig met de cijfertjes en hij heeft humor.

“Wie wil er nou achttien keer hetzelfde liedje luisteren? Maak er maar negentien van. Is dit meisje een mental case? Experimenteert ze met een nieuw soort therapie, eentje die haar kankercellen moet aanzetten om zichzelf te vernietigen? Is er een of andere Wonderbaarlijke Lady Gaga Kankerkuur waar ik niets van weet?”

Mia lijkt in eerste instantie niet iemand met wie je gezellig een middag zou gaan winkelen, maar het is volkomen logisch dat Zac nieuwsgierig naar haar wordt. Ik vond het zelf erg knap dat A.J. Betts twee uitersten heeft beschreven. Zac is namelijk dankbaar dat hij behandeld kan worden en hij is blij dat hij beter kan worden. Mia daarentegen is veel lastiger. Zij geeft alles en iedereen de schuld. Op deze manier leer je als lezer hoe het is om zo ziek te zijn en hoe verschillende mensen hiermee omgaan. Erg knap!

“Er is zo veel dat ze nog niet begrijpt: dat het echt beter wordt, dat het niet de schuld van de dokter is. Verzet je niet, wil ik tegen haar zeggen. Trek niet aan de hendel van de nooduitgang. Neem die pillen, en geef je eraan over, voor zover dat gaat.

Ik wou dat ik haar dat kon vertellen.

Ik wou dat ik haar kon vertellen hoeveel geluk ze heeft.”

Het boek is opgedeeld in drie delen, maar over het tweede en derde deel wil ik niet teveel zeggen. Juist de omslag na het ziekenhuisgedeelte is zo verrassend en ik vind dat iedereen dat zelf moet kunnen meemaken. Wel wil ik zeggen dat ik, hoe verder ik kwam, meer sympathie kreeg voor Mia, omdat de lezer haar dan pas beter gaat leren kennen.

Ondanks dat er niet heel veel spanning in de zin van spannende gebeurtenissen in het boek zit, wordt je toch getriggerd om door te lezen. Volgens mij ligt het aan de ups & downs van emoties, die zorgen ervoor dat je gewoon moet weten hoe het afloopt.

Zac & Mia

is een ontroerend verhaal. Het komt bij je binnen. De prachtige, soms filosofische uitspraken zetten je aan het denken. Zac en Mia zijn geweldig uitgedachte personages die mijn respect hebben verdiend.

Deze recensie is geschreven door Nadine Allewijn, 18 jaar, uit Kloetinge. Nadine zit in haar laatste jaar VWO en heeft voor haar profielwerkstuk in eigen beheer het boek ‘United’ uitgegeven

Zac & Mia / A.J. Betts / vertaling door Aimée Warmerdam / Blossom Books / 2014 / 288 pag. / ISBN 9789020679724