Diana Morgan is filoloog in Oxford en expert in de Griekse mythologie, maar haar voornaamste passie is de Amazones (iets wat niet erg gewaardeerd wordt door de geleerden in Oxford). Van jongs af aan is ze al gefascineerd door deze mythische krijgsvrouwen, vooral omdat haar oma een Amazone zou zijn geweest. Maar toen Diana klein was verdween haar oma plotseling en liet ze Diana alleen een dagboek vol vreemde tekens na. Wanneer Diana een (een beetje vreemd) aanbod krijgt om een archeologische opgraving te onderzoeken die te maken zou hebben met de Amazones, kan Diana geen nee zeggen. Maar dan beginnen de problemen.

Om meteen met de deur in huis te vallen: dit boek was een stuk beter dan ik had verwacht. Ik had vooral niet verwacht dat het boek zo historisch correct zou zijn. Ik volg momenteel een extra vak in de Griekse Archeologie en ik merk dat Anne Fortier echt heel veel research heeft gedaan. Nog iets wat me verbaasde: na het eerste hoofdstuk dacht ik dat ik de loop van het verhaal al door had, maar niets is minder waar. Het liep toch allemaal anders dan ik had gedacht.

Terug naar het verhaal.

Het Spoor van de Amazones

bestaat uit twee verhaallijnen: aan de ene kant heb je Diana die in Noord-Afrika de mysterieuze (en waarschijnlijk illegale) opgraving onderzoekt en aan de andere kant heb je het verhaal van Myrine, dat zich in de Late Bronstijd afspeelt. Myrine is onlosmakelijk verbonden met de tempel die Diana onderzoekt, maar ook met de Amazones en de Trojaanse oorlog.

Diana doet ontdekkingen in de tempel, maar sommige geheimen moeten geheim blijven en niets is wat het lijkt… Diana ontmoet Nick en samen met hem begint een reis. Ligt aan het eind de beroemde mythische schat van de Amazones? Diana is een krachtig personage met diepgang. Je krijgt af en toe flashbacks van haar met haar ‘Amazone’ oma, maar ook kom je te weten dat ze een hopeloos geval met mannen is. Ik vond Diana een prettig karakter. Eigenlijk zijn alle karakters uit de verhaallijn in het heden goed uitgewerkt. Met mysterieuze Nick bovenaan de lijst.

Myrene beleeft ondertussen hele andere avonturen. Ze komt terecht bij de tempel van de Maangodin, maar kan daar niet blijven. In de verhaallijn uit het verleden ontwikkelt zich een hervertelling van de Trojaanse oorlog, die ik erg realistisch vond overkomen (het enige: Hektor was weggelaten en Hektor is mijn favoriet uit de Trojaanse oorlog!). In het begin vroeg ik me af of deze verhaallijn wel een duidelijke toevoeging aan het verhaal bood, maar aan het einde kan ik zeggen dat het verhaal van Myrine Het spoor van de Amazones zeker sterker heeft gemaakt.

De schrijfstijl van Anne Fortier is prettig, maar niet prachtig poëtisch. Ze moet het vooral hebben van het spannende verhaal en van plottwisten. Een pluspuntje vond ik dat boven ieder hoofdstuk een bijpassend citaat uit een (Griekse) klassieker stond.


Het Spoor van de Amazones

was een vermakelijk verhaal, zeker niet voorspelbaar en las prettig. Door alle zomerse locaties die Diana bezoekt ga je al helemaal verlangen naar de zomer. Voor liefhebbers van de Griekse mythologie is dit boek een must, maar ook wanneer je van eeuwenoude raadsels houdt!

Deze recensie is geschreven door Sanne van den Berg, 19 jaar en tweedejaars studente Econometrie en Operationele Research aan de Vrije Universiteit te Amsterdam

Het Spoor van de Amazones / Anne Fortier / Vertaling door Marga Blankestijn / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 2014 / 543 pag. / ISBN 9789021810591