Tot nu toe had ik nog nooit een boek opgepakt dat compleet op waargebeurde dingen is gebaseerd. Met

Unbroken

hoopte ik een boek buiten mijn comfort zone te lezen wat me ook nog eens zou boeien en boeien dat deed het zeker. Het hele boek door volgen we het leven van Olympisch hardloper en bombardeer in de Tweede Wereldoorlog, Louie Zamperini. Dit boek gaat over zijn jeugd, waarin hij werd aangemoedigd door zijn broer Pete om te gaan hardlopen en naar de Olympische spelen in Berlijn ging. Vervolgens raakt hij betrokken bij de Tweede Wereldoorlog en stort hij neer in de oceaan met een vliegtuig waarbij er maar twee anderen net als hij de crash overleven. 40 dagen dobbert hij rond en vervolgens wordt hij gevangen genomen door de Japanners. Maar ook daarna krijgen we nog een kijkje in Louies leven na de oorlog en over hoe hij met de oorlogstrauma’s omgaat.

Als ik dit boek in één woord zou moeten omschrijven zou ik gaan voor indrukwekkend. Dit verhaal is er een dat je aan het denken zet en het zorgde ervoor dat ik me bewuster werd van sommige stukken uit de geschiedenis waar ik bijna niets over wist. Louie heeft enorm veel meegemaakt en tijdens het lezen bleef ik me er dan ook over verbazen dat dit werkelijk gebeurt is. Door wat Louie allemaal meemaakt is dit boek inspirerend, hij is namelijk iemand die nooit opgeeft en dat zorgt ervoor dat je bewondering krijgt voor zijn karakter.

Ook de andere personages zijn goed uitgewerkt. Hoewel er veel personages zijn en het boek ook feitelijk kan zijn, is het niet moeilijk om mee te voelen. Karakters zijn niet zwart wit en van niet allemaal worden hun daden duidelijk, maar omdat er vanuit een breed perspectief gekeken wordt en je veel mensen leert kennen, kan je goed je eigen mening vormen. Daarnaast zijn er, zoals te verwachten, feiten die in dit boek verwerkt worden. Ik was bang dat dit saai zou worden, maar het tegendeel werd gelukkig bewezen. Feitelijke stukken worden afgewisseld met meer verhalende stukken, waardoor het niet saai wordt, daarnaast voegen de feiten voor mij echt iets toe. Deze feiten zorgen er bij mij voor dat het verhaal nog indrukwekkender wordt, het zorgt ervoor dat ik me realiseerde wat een verschrikking oorlog kan zijn. Ondanks dat kwam het boek nooit over als een zwartgallig boek, er was balans, want Louie en andere mannen weten toch telkens weer hoop te vinden.

Dit boek heeft mijn verwachtingen overtroffen en me ervan overtuigd dat ik meer boeken buiten mijn comfort zone moet lezen. Als je geïnteresseerd bent in het onderwerp en feiten niet schuwt zou ik dit boek zeker aanraden.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite
.

Unbroken/ Laura Hillenbrand/ Eerder verschenen onder de titel De Zamperini Legende / Uitgeverij Kosmos/ 2014/ 415 blz./ ISBN: 9789043524001