Het is een waar gebeurd verhaal over de Brabantse kapster Winny en de Tunesiër Nizar, die elkaar hebben ontmoet op het Griekse eiland Kos. Ze hebben de liefde van hun leven in elkaar gevonden en besluiten al snel te gaan trouwen. Ze wonen samen in Tunesië en verwachten een kind wanneer plots de Jasmijnrevolutie uitbreekt en de oorlog erg dichtbij komt. Nizar besluit dat Winny naar Nederland terug moet om daar te gaan bevallen. Hij heeft alles voor haar en zijn ongeboren zoon over. Nizar heeft gezegd dat hij haar achterna komt, maar wanneer Europa de grenzen sluit voor immigranten, wordt dit een lastiger situatie dan vooraf ingeschat. Nizar gaat met gevaar voor eigen leven op weg naar Winny en probeert via Lampedusa naar het noorden te komen. Hier begint eigenlijk het grootste en belangrijkste gedeelte van het verhaal.

Het begin van het verhaal trok mij niet direct en ik had moeite om door te lezen, het kwam voor mij over als een onduidelijk verhaal, waarvan ik geen idee had welke kant het op zou gaan. Vanaf het moment dat Winny naar Nederland is gegaan en Nizar haar probeert achterna te reizen, krijgt het verhaal gelukkig enige aantrekkingskracht en begint het eigenlijk pas echt.

Het verhaal wordt verteld zowel vanuit Winny, als vanuit Nizar, waardoor je een goede afwisseling heb. Nizar belandt uiteindelijk in een kamp, waar alles gewoon erg mensonvriendelijk is. Tegelijkertijd probeert Winny samen met haar moeder van alles voor elkaar te krijgen,zodat Nizar naar Nederland mag komen om bij de bevalling te zijn. Winny reist zelfs af naar de plaats waar Nizar in het kamp zit. Het is eigenlijk een heel onwerkelijk verhaal, dat helaas wel werkelijkheid is over hoe er soms met mensenlevens omgegaan wordt. Zoals gezegd… ik moest even in het verhaal komen, maar als je even doorleest is het zeker de moeite waard!

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 24 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.

Rafaël / Christine Otten / Uitgeverij Atlas Contact / 2014 / 224 pag. / ISBN 9789025442514