Their love could last forever if it doesn’t destroy them first


Dreamless

is het tweede boek van de Starcrossed Trilogie van Josephine Angelini. Als je deel I nog niet hebt gelezen, raad ik je aan om dat eerst te doen voordat je aan deel II begint.

Dreamless

gaat verder met het verhaal van Helen waar

Starcrossed

eindigde.


Starcrossed

liet je als lezer onbevredigd achter en je wilt graag weten hoe het verder gaat met de mooie Helen en haar verboden liefde Lucas. Als fan was ik daarom ook zeer benieuwd naar dit tweede deel. Helen heeft de opdracht gekregen om dagenlang in de Onderwereld te dwalen om de allesvernietigende vloek te verbreken die haar en haar Scion-vrienden zo pijnigen. Als haar moeilijke taak en haar leven uitzichtloos lijken, weet ze niet naar wie ze toe moet. Op een nacht ontmoet ze in de schaduwrijke Onderwereld de knappe Orion. Helen klampt zich meteen aan deze knappe afstammeling van Adonis vast. Terwijl ze nog steeds verliefd is op Lucas moet ze onmogelijke keuzes maken die haar hart nog verder dreigen te breken.

De achterflap tekst van het boek, die ook de Onderwereld aanhaalde, stemde mij meteen negatief. Het leek me helemaal niks die onderwereldreis. Uiteindelijk had ik dat ook goed gegokt. Ik vond het Onderwereldthema het boek benadelen. Het bestond te veel uit dromen, pijn, gekreun, wanhoop en depressie. Jammer, want ze had de queeste ook anders vorm kunnen geven. Ik moet ook toegeven dat ik veel Onderwereldpassages geskipt heb. Voornamelijk omdat het te langdradig was en naar mijn mening te ‘donker’. Het personage Orion was uiteindelijk het lichtpuntje wat het wat dragelijker maakte. De afwisseling van droom en werkelijkheid was ook soms moeilijk te volgen. Op een gegeven moment leek het alsof je twee verschillende verhalen aan het lezen was. Maar misschien was dat Josephine’s bedoeling, om zo de verscheurde wereld van Helen weer te geven. Het kwam echter wat slordig en onsamenhangend over.

Maar een minder in de smaak gevallen thema maakt het boek natuurlijk niet slecht! Als ik het boek een cijfer zou moeten geven, kreeg het een 7,5. Josephine is er weer in geslaagd om prachtige mythologische motieven in een spannend verhaal te stoppen. Ze maakt goed gebruik van de mystiek die de Griekse mythologie biedt. Je snapt dingen ook sneller als je meer begaan bent met Griekse mythologie. Er is een kleine kans dat je hiermee je ‘onwetende’ lezer benadeeld, maar ik vond het niet storend. Deze eigen ontdekkingsreis die je maakt in haar boeken zijn juist ontzettend leuk! Het boek eindigt explosief en ik ben zeer benieuwd naar deel 3! Ik hoop jullie ook.

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 2e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.

Dreamless / Josephine Angelini / Macmillian / 2012 / 502 pag. / ISBN 9780330529747