Hoe zou jij je voelen als je getuige bent van een moord door drie getatoeëerde jongeren met vreemde wapens? Je weet dat je de politie moet inschakelen maar opeens lost je slachtoffer voor je ogen op. Jij bent de enige die de moord heeft gezien en heeft verder niemand anders deze jongeren gezien. En vanaf dat moment is niets meer wat het lijkt en alles wat je kent en dacht te kennen anders blijkt te zijn. Hoe zou jij hiermee omgaan?

Dit overkomt Clary in

De kronieken van de onderwereld

, ook wel bekend onder

The Mortal Instruments

. Clary is een heel gewoon 15-jarig meisje. Althans dat denkt ze. Alles verandert wanneer ze iets ziet wat niemand anders kan zien. Ze ziet ‘schaduwjagers’ aan het werk. Nog geen vierentwintig uur later verdwijnt haar moeder en is ze zelf bijna door een demon vermoord. Waarom kan zij ze wel zien en andere niet? En waarom heeft een van de schaduwjagers zo’n aantrekkingskracht op haar?

Ik vind dit boek, en de hele serie, echt een geweldige serie. Het leest makkelijk weg, en er is een goede verhouding tussen spannende stukken en stukken waar geen spanning in zit. Toen ik eenmaal aan dit boek begon wou ik door blijven lezen tot ik het uithad. Ik vond het heel moeilijk om dit boek weg te leggen, om iets anders te gaan moeten doen. ik heb gekozen om dit boek te lezen omdat ik er heel veel over had gehoord en gelezen. Op een gegeven moment kwam een vriendin van mij aan dat ze in deze boeken aan het lezen was, en toen dacht ik van ‘Nou ja, laat ik ze dan ook maar eens gaan lezen.’ En ik heb hier echt totaal geen spijt van gehad.

Toen ik het boek zelf nog niet had gelezen had ik echt verwacht dat het over iets in de onderwereld zou gaan, of iets in die richting, aangezien de naam ‘Stad van beenderen’ is. En dat deed me heel erg denken aan iets in de onderwereld, of in ieder geval iets duisters. Er zitten natuurlijk wel duistere personen en dingen in, maar dat heeft niet de overhand in het boek. Ik vind het echt een heel erg goed boek en ik raad iedereen het aan om te gaan lezen als je van (onmogelijke) liefdes houd, fantasy, spanning en emoties. Want dit komt allemaal in dit boek voor.

Zoals ik eerder al had gezegd vond ik het echt heel moeilijk om het boek weg te leggen, want elke keer dan denk ik van ik lees nog een hoofdstuk. En dan eindigt dat hoofdstuk op zo een manier dat je echt iets hebt van ik moet weten wat er gaat gebeuren! En voor je het weet ben je weer 20 hoofdstukken en 4 uur verder. Zoek je een goed en leuk boek om in te gaan lezen? Dan raad ik je deze echt ten zeerste aan.

Deze recensie is geschreven door Kim van de Logt, 19 jaar. Kim studeert aan het Helicon in Nijmegen en volgt daar de opleiding Paraveterinair.

Stad van beenderen / Cassandra Clare / vertaling door Elsbeth Witt / Uitgeverij The House of Books / 2010 / 478 pag. / ISBN 9089044338072