De Verzamelde Werken van A.J. Fikry, Boekhandelaar

is een bijzonder boek. Het verhaal volgt vooral A.J. Fikry die een boekenwinkel heeft. Zijn vrouw is omgekomen bij een auto-ongeluk en hij is verbitterd wanneer we hem ontmoeten. Dan wordt er op een dag een klein kind bij hem achtergelaten in de boekenwinkel en verandert zijn leven en houding. Al met al gaat het verhaal vooral om de bijzondere band die boeken kunnen scheppen en dat wordt duidelijk op Alice Island waar A.J. zijn boekenwinkel heeft.

Op basis van de achterflap en van wat ik over het boek had gehoord kon ik niet zo goed hoogte krijgen van het verhaal. Het duurde even, maar niet erg lang, voor ik erin zat. Al gauw sluit je de personages in je hart. Hoewel A.J. een onvriendelijke eerste indruk maakt ben je toch vanaf het begin betrokken en zijn personage krijgt snel een zachtere kant die hij zelf misschien niet meer verwachtte.

Een reden waarom ik dit boek aan iedere boekenliefhebber aan zou raden, is omdat er veel naar boeken verwezen wordt en ik denk dat iedereen boeken zal kennen. Er komen boeken voorbij van Roald Dahl tot

De Boekendief

tot F. Scott FitzGerald. Het mooie is dat in dit verhaal de magische werking van boeken duidelijk wordt. Doordat mensen boeken gaan lezen vormt zich een band, komen er boekenclubjes en ontstaan er vriendschappen. Maar ook worden mensen soms verrast worden als ze boeken gaan lezen. Iets waarvan ze nooit gedacht hadden dat te zullen gaan doen.

Naast de liefde voor boeken voel je ook de liefde van A.J. voor Maya die bij hem is achtergelaten, deze zorgzaamheid verrast hem en samen met hem zie je Maya ouder worden en zie je hoe zij de aanstichter is van veel moois op Alice Island. Er zitten veel verschillende kanten aan dit boek, er zit humor in, maar het ontroert je op andere momenten. Het is een boek dat mij een heerlijk knus gevoel gaf en me deed glimlachen vanwege de warmte wat het uitstraalt. Ik denk dan ook dat dit boek geschikt is om te lezen, lekker knus op de bank, kaarsjes aan en afgeschermd van het barre winterweer.

Ik kan nog heel vaak zeggen hoe mooi ik het vind en hoezeer het me verrast heeft, maar ik ga afsluiten met een prachtige quote uit het boek.

“We lezen om te weten dat we niet alleen zijn. We lezen omdat we alleen zijn. We lezen en dan zijn we niet alleen. We zijn niet alleen.”

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite
.

De Verzamelde Werken van A.J. Fikry, Boekhandelaar / Gabrielle Zevin / vertaald door Lidwien Biekmann / Uitgeverij Atlas Contact / 2014 / 221 pag./ ISBN 9789025440862