The girl with all the gifts

is een verhaal dat over Melanie gaat, een meisje dat iedere dag in een rolstoel wordt vastgebonden om lessen te volgen samen met andere leerlingen zoals zij. Sergeant Parks en twee van zijn soldaten binden haar vast in die rolstoel. Ze houden een geweer tegen haar hoofd. Ze vinden haar niet aardig. Ze maakt grapjes en zegt dat ze niet bijt. Maar ze lachen nooit. Ze kijkt altijd uit naar de dagen waarop Miss Justinea les geeft waarin ze hoort over mythische schepsels en Pandora. Ze droomt van en vertelt over de dingen die ze zal doen als ze groot is. Maar Melanie begrijpt niet waarom Miss Justineau verdrietig word als ze dat zegt.

Dit boek was hartverscheurend en zo anders van wat ik heb gelezen in de afgelopen jaren. Ik verwachten iets compleet anders van het boek toen ik het kocht. Ik verwachtte echt een boek dat ging over een meisje met alle gaven. Zeker niet de gaven die ze blijkt te hebben.

“Al de goden hadden haar gezegend en haar gaven gegeven. Dat is wat haar naam, Pandora, betekent -“Het meisje met alle gaven.’ Dus was ze slim, en dapper, en knap, en grappig, en alles dat jullie ook zouden willen zijn. Maar ze had een klein foutje, en dat was dat ze heel erg -en ik bedoel heel erg- nieuwsgierig was.” (Losjes gequoteerd en vertaald uit het boek.)

In het begin was ik erg geïrriteerd door het feit dat ik bijna niks wist van wat er gebeuren ging en wat er mis was met Melanie. Want waarom was ze vast gebonden in een rolstoel? Maar al snel kwamen kleine stukjes van de puzzel op hun plek te liggen en ik begon te waarderen dat ik niks wist van het verhaal. Ik ben nog nooit zo blij geweest om alleen maar een boek te kopen voor de heb. De nieuwe kijk op de wezens in dit boek is verfrissend en gaf me kippenvel. Ik kon ze bijna in mijn nek voelen hijgen.

Je groeit naar de hoofdpersonen toe, maakt niet uit hoe vals of klunzig ze zijn. Ze hebben allemaal een belangrijke rol in het verhaal. Ze zijn allemaal verschillend maar hebben een ding gemeen: Ze willen overleven. In het kort: Dit boek is uniek, eng en hartverscheurend. En hoewel het hartverscheurend is zal het op sommige moment je ook van binnen verwarmen. Een must-read als je toe bent aan iets nieuws! En… 10 maart 2015 komt het in het Nederlands uit bij A.W. Bruna als

Het meisje met alle gaven

.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar, Havo-leerling in het eindexamen jaar van het Nuborgh College Lambert Frackens te Elburg. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en houdt ze een Instagram bij over haar leesavonturen: thedivergentreboot

The girl with all the gifts / M.R Carey / Orbit / 2014 / 460 pag. / ISBN 0356500152