Eenzame ouderen als onderwerp van een boek klinkt niet heel interessant. Toch blijkt het verhaal van Ruth, een 75 jaar oude vrouw in Australië, verrassend boeiend en zelfs spannend. In

Tijgers in de nacht

beschrijft Fiona McFarlane het eenzame bestaan van Ruth na de dood van haar man. Dit boek is het debuut van de jonge Australische schrijfster Fiona McFarlane.

Ruth woont aan de westkust van Australië in een huisje aan zee. Na de dood van haar man blijft ze alleen achter: haar beide zoons wonen ver weg en komen niet vaak op bezoek. Op een dag komt hier verandering in met de kost van Frida. Frida is gestuurd door de overheid om voor Ruth te zorgen. Frida krijgt een steeds grotere en bepalendere rol in het leven van Ruth. Deze rol wordt zo groot, dat Ruth op een gegeven moment niet meer zonder Frida kan.


Tijgers in de nacht

komt traag op gang. De eerste vijftig pagina’s gebeurt er weinig. Dit is echter noodzakelijk om het juiste gevoel bij de lezer op te wekken voor de rest van het boek. Het leven van Ruth is namelijk rustig, stil en zelfs saai te noemen. Met de komst van Frida wordt het saaie leven van Ruth een stuk interessanter. Het boek leest na de komst van Frida ook een stuk sneller.

De stijl van dit boek is erg interessant.

Tijgers in de nacht

is geschreven vanuit een derde persoon, maar biedt inzicht in alle gevoelens en gedachten van Ruth, maar niet in de gedachten en motieven van Frida. Dit creëert een interessante dynamiek tussen de lezer en de karakters in het boek. De verteller van het verhaal blijkt naarmate het verhaal verder loopt, steeds minder betrouwbaar te worden. Ruth gaat twijfelen aan zichzelf, aan haar observaties en raakt steeds grotere stukken van haar geheugen kwijt. Deze onbetrouwbaarheid van de verteller gebeurt echter zo subtiel, dat het niet direct opvalt dat de verteller niet betrouwbaar is. Voor de lezer wordt het dan ook steeds moeilijker om in te schatten wat wel en wat vooral niet waar is.


Tijgers in de nacht

is een boek waar je even in moet komen, maar zeker de moeite waard is. De karakters zijn interessant, als lezer wordt je constant uitgedaagd om zelf de waarheid te zoeken en het verhaal wordt steeds spannender. In Engeland wordt dit boek verkocht als thriller. Hoewel dat in mijn optiek overdreven is, is het wel degelijk een spannend boek vol onverwachte gebeurtenissen. ‘Worstel’ je door de eerste vijftig pagina’s heen en dan wordt

Tijgers in de nacht

je aandacht waard!

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, masterstudent New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht, 22 jaar oud.

Tijgers in de nacht / Fiona McFarlane / vertaald door Dirk-Jan Arensman / Uitgeverij Meulenhoff / 2014 / 292 pag. / ISBN 9789029090131