We bevinden ons het Duitsland van eind jaren ’90. De Nederlandse Douwe werkt naast zijn studies wiskunde aan de universiteit van Karlsruhe in een tankstation. Daar raakt hij bevriend met Mehmet en Toni. De drie vrienden worden al snel onafscheidelijk. Via Toni maakt Douwe kennis met VOWA, een koeriersdienst die zich gespecialiseerd heeft in het vervoer van ‘zeepjes’. Douwe en Mehmet sluiten zich aan en worden ingewijd in de wereld van snelwegen, hotels, mooie vrouwen en geheime codes. Het transport van drugs,  de ‘zeepjes’, is een lucratieve business; niet alleen verdienen de chauffeurs bergen geld, ook zijn er uitjes naar chique badplaatsen en discotheken, en er is drank in overvloed. Het duurt lang voordat Douwe ontdekt dat het werk ook een keerzijde heeft.  ‘Binnen is binnen’ is een motto waar niet mee gesold blijkt te kunnen worden. Hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld.Tankstelle

is top’ (VN Detective en Thrillergids), ‘Een geheide kandidaat voor de thrillerdebuutprijs 2014’ (de Volkskrant) zijn enkele commentaren die terug te vinden zijn op de cover. In één woord: veelbelovend.

Het boek heeft een duistere cover die een geladen sfeer oproept en op die manier wat spanning mee met zich meebrengt. Goede keuze dus voor een thriller. Het verhaal leest over het algemeen vlot weg en de auteur hanteert een zeer beeldende schrijfstijl die me soms doet denken aan een filmscenario. Van Stralen zet drie interessante hoofdpersonages op scène. Ze zijn allemaal erg verschillend, met zeer uitlopende karakters, normen en waarden. Dit maakt het verhaal interessant omdat het als lezer moeilijk wordt om de personages in te schatten en te voorspellen hoe één van hen gaat reageren in een crisissituatie. Ook de relaties en vriendschapsbanden tussen de verschillende protagonisten zijn zeer goed uitgewerkt en worden duidelijk weergegeven.

Het verhaal zit vrij eenvoudig in elkaar: een jongen komt met foute vrienden in contact, komt terecht in het drugsmilieu en kan er niet meer uit. Je hoeft dus geen ervaren (thriller)lezer te zijn om te kunnen genieten van

Tankstelle

. Integendeel, de ervaren thrillerlezer zal hier minder plezier aan beleven. Zoals eerder vermeld, beschreef de Volkskrant dit boek als een geheide kandidaat voor de thrillerdebuutprijs 2014. Het boek werd pas een beetje spannend na drie vierde van het verhaal. Ik begrijp dat een boek de tijd nodig heeft om op gang te komen en te versnellen. Maar als je daar drie vierde voor gebruikt, blijft er weinig plaats over voor het echte verhaal. Ik miste hoogtepunten en snelheid op het gebied van spanning.

Auke van Stralen schreef met

Tankstelle

een goede roman die leest als een filmscenario, maar voor mij niet thuishoort tussen de thrillers.

Tankstelle / Auke van Stralen / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2014 / 288 pag. / ISBN 9789046815816