“De kussens flink opschudden tot de veren in het rond dansen.” Waar kennen we deze zin ook alweer van? O ja, natuurlijk! Het sprookje over Vrouw Holle, de dame die hardwerkende meisjes beloond met goud en luie meisjes overgiet met pek. Deze vrouw heeft twee jonge dames geïnspireerd tot het schrijven van een boek met Juffrouw Holle in de hoofdrol. De schrijfsters van

Juffrouw Holle

leerden elkaar kennen tijdens hun rechtenstudie en besloten – na beiden eerst een eigen boek te hebben gepubliceerd – samen een boek te schrijven over ambitie, maar ook over het loslaten van emoties en gewoontes.


Juffrouw Holle

gaat over de losbandige Oliva – Liv – en de perfectionistische Rikka. Liv is een ambitieuze journalist en wil het liefst werken voor een grote krant. Ze is gek op feestjes, komt altijd te laat en valt op mannen die – in haar ogen – heel wat bereikt hebben. En als deze mannen even geen tijd voor haar hebben, begrijpt ze dat volkomen want “het laatste wat ze wilde, was een zeur zijn”. Liv droomt van een baan bij De Dageraad en ervaart haar baan bij De Borduurbode als een verschrikking. Wanneer ze een advertentie tegenkomt voor eens stageplaats op een boerderij in Alpania, schrijft ze zich in met het idee dat ze daar vooral “een potje zal detoxen”. Rikka komt in tegenstelling tot Liv altijd minstens een half uur te vroeg en ergert zich groen en geel aan mensen die te laat komen. Taken die door anderen niet worden gedaan, neemt zij op zich omdat ze het idee heeft dat het haar verantwoordelijkheid is. Zij neemt de stageplek op de boerderij dan ook zeer serieus en verwacht daar veel te leren dat nauw aansluit bij haar opleiding aan het Opleidingsinstituut voor Landhuishoudkunde. Hard werken en niet zeuren, lijkt het levensmotto van Rikka te zijn.

De stage op de boerderij van Juffrouw Holle blijkt anders te zijn dan beide meiden hadden verwacht. Koeiennagels lakken, suikervrije taarten bakken en yogalessen volgen zijn allemaal onderdelen van de stage. De stagiaire die de meeste punten scoort, zal op het jaarlijkse oogstfeest als beste stagiaire worden benoemd. Maar pas op… als je te weinig punten scoort, moet je verplicht een aantal maanden langer blijven. Zullen de meiden kunnen wennen aan het regime van rust, reinheid en regelmaat?

Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen. Het verhaal is leuk en soms wat voorspelbaar, maar dat maakt mij bij een chicklit – want tja, daar categoriseer ik dit boek wel toe – niet uit. Het verhaal bevat wijze lessen en sluit, grappig genoeg, redelijk aan op mijn eigen levensstijl. Alhoewel, ik zou vaker mijn yoga-oefeningen moeten doen en aan gezichtsmaskers heb ik tot nu toe een broertje dood gehad. Maar de lessen die voor zowel Rikka als Liv bedoeld zijn, hebben toch wel een impact op me gehad. Een mooie les vind ik vooral een uitspraak van Juffrouw Holle: geluk is resultaat min verwachting. En ook de oude Petrov doet wijze uitspraken over liefde, die toch best goed toepasbaar zijn op het eigen leven.

Je kunt je geliefde niet veranderen, een sloddervos blijft een sloddervos. Jij kiest of je er chagrijnig van wordt. Kijk naar wat er wel is in plaats van wat er nog ontbreekt. Laat de ander vrij om zich te ontwikkelen, zit elkaar niet op de huid. Is dit boek het lezen waard? Ja, ik zal zeggen van wel. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen. Fleur Brockhus en Karima O’Flynn hebben met

Juffrouw Holle

een magisch sprookje voor de moderne vrouw geschreven.

Deze recensie is geschreven door Bibi Rumping, 23 jaar, student Jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg en student Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Bibi heeft haar eigen boekenblog en werkt daarnaast bij een boekhandel.

Juffrouw Holle / Fleur Brockhus en Karima O’Flynn / Uitgeverij The House of Books / 288 pagina’s / 2014 / ISBN: 9789044343472