Amber heeft eindelijk de man van haar dromen gevonden – na een turbulent vrijgezellenbestaan dat zeker vijf jaar te lang duurde. De prins op het witte paard (knap, goede baan en nog lief ook) zit bij haar thuis op de bank: een mijlpaal! Toch dient de midwife-crisis zich al gauw aan, want zij wil kinderen en hij niet. Als blijkt dat mister perfect een vreselijk geheim met zich meedraagt, neemt Amber een drastisch besluit: ze pakt haar koffers en vertrekt voor onbepaalde tijd naar Afrika.

Daar ontmoet ze een soulmate zonder bij hem in bed te belanden. Hoe dat komt? Hij is een jaar of 90, nagenoeg tandeloos en stekeblind. Door de openhartige, confronterende gesprekken die volgen, leert Amber te dealen met haar kinderwens, de haat-liefde verhouding met de mannen in haar leven en vooral met zichzelf. Maar wanneer ze in het ziekenhuis belandt, lijkt alles voor niets te zijn geweest…

Esmir van Wering kreeg al veel goede kritiek op haar debuut

Werklust

. Dus als lezer mag je dan toch al wat verwachten van haar tweede boek.Wat mij onmiddellijk opviel tijdens het lezen waren de hilarische dialogen tussen de personages. Ook tijdens het lezen van de gedachten van het hoofdpersonage Amber, heb ik mezelf vaak betrapt op luidop lachen. De auteur weet op een heel droge manier te verwoorden wat haar hoofdpersonages denken en hierdoor zit het verhaal boordevol humor. Ik vind het knap dat ze bewijst dat je voor een hilarisch verhaal zelfs geen goede grappen nodig hebt. Helaas ben ik niet zo’n fan van de cover. Deze komt bij mij een beetje kinds over en staat daardoor loodrecht tegenover het verhaal, dat absoluut niet kinderlijk is.

Het enige dat voor mij ontbrak in dit boek was de persoonlijke band tussen het hoofdpersonage en die lezer. Die heb ik nooit gevoeld. Het sterkste aan

Reislust

is de manier van vertellen. De auteur neemt geen blad voor de mond en schrijft gewoon neer wat de personages echt denken. Daardoor was ik in het hele verhaal voor de volle honderd procent mee en geloofde ik elk hoofdstuk en elk personage. En wat was ik blij dat de auteur niet gekozen heeft voor het klassieke (cliché) verhaal met een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ einde. Ik ken nu al uit naar een derde boek van Esmir van Wering.

Een heerlijke chicklit die én geloofwaardig én verrassend eerlijk én gewoon hilarisch is. Wel, daar hou ik van.

Reislust / Esmir van Wering / Meander / 2014 / 158 pag. / ISBN 9789050191104