Mijn broer is kampioen cadeautjes kopen en gedichten schrijven, dus met Sinterklaas is het altijd feest. Twee jaar geleden kreeg ik van hem het boek

De Bijbel voor ongelovigen

van Guus Kuijer cadeau met een briljant gedicht. Daarin werd vastgesteld dat het met mijn Bijbelse kennis toch wat treurig was gesteld. Ooit heb ik met kerst een Bijbel gekregen omdat ik er tijdens mijn studie Dramaschrijven achterkwam dat de verwijzingen naar de Bijbelse verhalen mij totaal ontgingen. Het is een prachtige Bijbel met werken van Rembrandt en hij heeft een mooie plek in de kast, maar ik heb nooit echt vorderingen gemaakt.

Dankzij mijn broer en Guus Kuijer ken ik nu de prachtige verhalen uit Genisis, het eerste boek van de Bijbel. ’s Ochtends in de trein naar mijn werk kwam er een hele geschiedenis in verhalen voorbij. Een betere manier om wakker te worden is er volgens mij niet. ‘Ook rare gedachten kunnen waar zijn,’ zei ik. Wat een fijne zin is dat. Met zo’n zin kan ik me makkelijk een treinrit van Amsterdam naar Amersfoort vermaken. En het boek staat vol met dat soort prachtige zinnen. Ik wilde mijn vrienden van elke mooie vondst op de hoogte brengen, maar daar ben ik al snel mee gestopt. Het waren er gewoon te veel.

Ik geloof niet in God. Ooit zal er een zeer inspirerende man hebben geleefd en ik hoop dat er ‘iets’ is na dit leven, maar daar houdt het voor mij op. In

De Bijbel voor ongelovigen

gelooft iedereen in God, maar niet iedereen even voorwaardelijk. De figuren die voorbij komen twijfelen soms aan zijn bedoelingen en denken ook gewoon voor zichzelf. Het zijn zulke mooie verhalen, allemaal met een moraal of een idee waar we iets van kunnen opsteken. De tien geboden zijn er niet voor niets, daar mogen we tegenwoordig best wat vaker aan denken. Maar buiten die mooie zinnen en ideeën om zijn het ook gewoon heel sterke verhalen die spannend en ontroerend zijn en niemand mag missen.

Driewerf hoera voor Guus Kuijer die dit toegankelijk maakte voor iedereen. Ik kijk met veel plezier uit naar het moment dat ik deel 2 ga lezen. Maar ik heb nog 46 boeken te gaan voordat ik van mezelf nieuwe mag kopen. Misschien heeft mijn broer, de goedheiligman, wat leuks voor mij in petto aan het einde van het jaar.

Deze recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, 26 jaar en afgestuurd aan de HvA – Media, Informatie & Communicatie

De Bijbel voor ongelovigen / Guus Kuijer / Uitgeverij Atheneum-Polak & van Gennep / 2012 / 288 pag. / ISBN 9789025370053