In de derde klas van de middelbare school komt Ischa bij Bast in de klas. Ze komen naast elkaar te zitten en kunnen het meteen met elkaar vinden. Er ontstaat een prachtige vriendschap, waarin kattenkwaad en kwajongensgedrag centraal staan. Was Bast hiervoor een stille en verlegen jongen, dankzij Ischa bloeit hij helemaal op. Hij durft ineens te dromen over zijn toekomst en wat voor spannende dingen hij dan allemaal wil ondernemen.

Als Bast net achttien jaar is, verandert alles door een verschrikkelijke gebeurtenis. Hij besluit om naar Latijns-Amerika te gaan en de spanning op te zoeken. Zonder een vooraf bedacht plan begint hij aan zijn reis. Als backpacker trekt hij door Latijns-Amerika waar hij in aanraking komt met vrouwen, drugs en geweld. Redt Bast het in zijn eentje of gaat hij ten onder aan alle verleidingen die hij tegenkomt?


Aangeschoten wild

begint met een korte proloog, die de lezer uitnodigt om verder te gaan lezen. Het roept meteen een heleboel vragen bij je op en maakt je nieuwsgierig naar de rest van het boek. Dat heeft Marco van Houwelingen prachtig voor elkaar gekregen. Na deze proloog volgt het moment waarop Bast en Ischa elkaar leren kennen en hoe hun vriendschap ontstaat. In een rap tempo laat de auteur je kennismaken met de twee vrienden en krijg je – ondanks hun streken – gevoel voor beide jongens. Je zit meteen goed in het verhaal.

De auteur zet dat door in de rest van het boek. Hij zorgt ervoor dat je helemaal in het verhaal getrokken wordt en de pijn, angst en vreugde van Bast haast zelf voelt. Prachtig hoe Van Houwelingen dat in zijn debuut voor elkaar krijgt. Hoe slechter het met Bast gaat, hoe meer je aan de ene kant hoopt dat hij zichzelf toch kan redden en aan de kant denkt dat hij het toch allemaal aan zichzelf te danken heeft. Maar uiteindelijk wil je dat het wel allemaal goed met hem komt. Het zorgt er in ieder geval voor dat je door blijft lezen om erachter te komen hoe

Aangeschoten wild

eindigt.

Marco van Houwelingen heeft na zijn middelbare school een jaar door Latijns-Amerika getrokken. Daarna heeft hij in Groningen en Amsterdam gestudeerd. Hij publiceerde verhalen in literaire tijdschriften.

Aangeschoten wild

is zijn eerste roman en werd bekroond met de CoffeeCompany Book Award.

Deze recensie is geschreven door Gijsbert Schenkel, 16 jaar, havo-scholier aan het Hondsrug College te Emmen

Aangeschoten wild / Marco van Houwelingen / Uitgeverij Xander / 2013 / 368 pag. / ISBN 9789401601337