J. D. Robb is het pseudoniem van de Amerikaanse bestselling auteur Nora Roberts. Dit jaar verschijnen de eerste delen van de succesvolle reeks over inspecteur Eve Dallas in het Nederlands. Deel één van deze reeks:

Vermoord naakt

.

Eve Dallas. Amerikaans. Geboortedatum onbekend. 1,75 meter. 54 kg.

Eve is nog niet helemaal bekomen van haar vorige onderzoek wanneer ze wordt opgeroepen voor een moord. Meer bepaald de moord op Sharon DeBlass. Op de plaats delict vindt Eve een aanwijzing die persoonlijk voor haar bedoelt is: één van zes. Eve weet dat de tijd dringt, maar kan niet verhinderen dat er nog twee slachtoffers vallen. Het enige wat deze drie met elkaar te maken hebben, is hun beroepskeuze: ze werken alle drie in de prostitutie. Het draait uit tot een politiek spel. Wie heeft de meeste macht en onbegrensde mogelijkheden? De hoofdverdachte in deze zaak is de Ierse miljardair Roarke, die waanzinnig verliefd is op  Eve. Kan Eve haar baan en het onderzoek in gevaar brengen? En vooral: wat heeft Roarke met de drie moorden te maken?

Eerder las De Leesfabriek het kortverhaal

Bij nacht vermoord

. Daar waren een aantal dingen die volgens de lezers beter zouden kunnen. En wat mij betreft is Vermoord naakt een hele verbetering. Dit boek is veel spannender omdat Eve sterfelijker is in dit verhaal. Er is niemand die haar beschermt, de dader weet waar ze woont en haar baas staat niet achter het werk dat Eve verricht. Wat mij wel nog steeds opvalt is dat de personages erg vlak zijn. Je krijgt weinig informatie over hen, ze ontwikkelen zich amper en je komt tijdens het verhaal ook niet zo veel meer te weten over de hoofdpersonen. Misschien bewaart Robb dit voor het vervolg?

Wat de auteur wel heel goed doet is het beschrijven van plaatsen en gebeurtenissen. Ze omschrijft elke ruimte tot in het kleinste detail; de kleur van het tapijt, de muur, de inrichting, maar ook de lichtinval, de sfeer… En daardoor is het gemakkelijker om in het verhaal te kruipen en te voelen wat Eve Dallas op dat moment ook voelt. Er ontstaat een moment van herkenning tussen de lezer en het hoofdpersonage en dat maakt het verhaal geloofwaardig.

Wat mij persoonlijk wel stoorde zijn de plotse overgangen. Opeens bevinden we ons in een heel andere ruimte, is het 4 uur later of de volgende ochtend. Het verhaal hangt niet voldoende samen doordat de auteur soms van de hak op de tak springt.

En wat uiteraard belangrijk is in een thriller is de spanning. Het boek was spannend, maar niet wat je van een echte thriller verwacht. De echte thrillerliefhebbers gaan een beetje op hun honger blijven zitten na het lezen van dit boek, maar degenen die af en toe een thriller vastnemen en op zoek zijn naar een spannend boek dat vlot leest, zullen dit verhaal zeker appreciëren.


Vermoord naakt

is een geslaagd verhaal dat erg vlot leest, maar dat misschien net iets spannender mocht zijn. Desalniettemin heb ik erg genoten van het verhaal en ben ik erg benieuwd naar het vervolg!

Vermoord naakt / J. D. Robb / Vertaald door TextCase / Boekerij / 2014 / 320 pag. / ISBN 9789022569016