In 2012 verscheen het controversiële werk

Ik Ben Maan

, geschreven door de jonge Maan Leo en nu, in 2014 heb ik besloten om dit boek te recenseren. Dit besluit kent vele redenen. Ten eerste sprak dit boek mij aan omdat ik mevrouw Leo tegenkom op de Open Day(s) van University College Roosevelt en zij altijd een erg opvallend en indrukwekkend figuur is. Toen later bleek dat zij mijn juryvoorzitter was tijdens de voorronde Taal van Kunstbende Zeeland, wist ik het zeker: ik ga haar boek lezen.

Doordat ik mevrouw Leo al ken van Open Day(s) en zij mijn juryvoorzitter was én zij mijn Kunstbende-coach geweest is, waren de verwachtingen voor

Ik ben Maan

hooggespannen. Ik was nieuwsgierig, wegens bovenstaande redenen en ik was erg benieuwd naar haar schrijven.

Ik ben Maan

is een autobiografisch verhaal en geeft dus een kijkje in Leo’s leven… Interessant?

Ook ben ik nieuwsgierig naar haar debuut, omdat het boek veel uiteenlopende recensies ontvangen heeft. De ene recensent prijst het boek voorbij de zevende hemel en de andere boort het hoogstpersoonlijk de grond in. Hmm… Wat voor een boek krijgt zulke verschillende reacties? Dit roept om inspectie…

De inspectie duurde slechts één dag. Voor mij was

Ik Ben Maan

een 24-uur-durende achtbaan aan hoogoplopende emoties, hilarische anekdotes en herkenbare openbaringen. Het onderwerp van

Ik ben Maan

is… Maan zélf. Het is een autobiografische roman, dus gebaseerd op Maan Leo’s leven en ervaring. In het boek is Maan vijfentwintig jaar oud en heeft ze last van “Quarter Life Crisis”. Ze gaat daarom naar een psycholoog, die haar aanraadt om haar ervaringen op te schrijven. Maan pakt deze uitdaging aan – maar dan zullen haar hersenspinsels wél uitmonden in een echte bestseller.

Het onderwerp spreekt mij zeer aan, omdat ik nieuwsgierig werd naar de persoon Maan Leo. Heeft ze net zo een uitgebreide woordenschat als in real life? Ja, dat heeft ze zeker. Groot fan is ze van bijvoeglijke naamwoorden en godvergeten woordcombinaties, wat haar en

Ik Ben Maan

natuurlijk erg origineel en eigen maakt. Het onderwerp zelf is ook erg interessant, omdat je leest over een jonge vrouw die net even iets anders is dan de rest.

Ondanks Maans erg uitgebreide woordenschat en onorthodoxe woordkeus, leest

Ik ben Maan

vrij gemakkelijk en erg snel. Ik zelf heb het boek in een dag uitgelezen en volgens de recensenten op internet hebben zij het boek ook in één of twee dagen uitgelezen. Ook al kent het boek weinig individuele hoogtepunten of epische gebeurtenissen, er is een constante spanningsboog. Hierdoor wil je graag door lezen, want je wilt weten wat Maan nu weer mee gaat maken en in welke hilarische situaties ze nu weer terechtkomt.

Ik vond

Ik ben Maan

een ge-wel-dig boek, omdat het erg verfrissend, verrassend, uniek, origineel en bij vlagen hartverwarmend is. Je leest het in één ruk uit, maakt je aan het lachen en zet je aan het denken over jezelf als jonge vrouw in de moderne en soms angstaanjagende maatschappij. Een aanrader voor iedereen die graag een boek out of the ordinary wilt lezen.Een
van dit boek werd geschreven door Helene Ouwehand.

Deze recensie is geschreven door Eden van der Moere, 17 jaar, leerling VWO6 aan Het Goese Lyceum in Goes.

Ik Ben Maan / Maan Leo / Uitgeverij Wereldbibliotheek / 2012 / 222 pagina’s / ISBN13 9789028424807