Een wereld waarin Google heeft voorspeld in welk jaar de mensheid zal vergaan, waarin Google vrijwel alles van iedereen weet en waarin, voor de enquêteurs, jouw angsten en dromen het allerbelangrijkst zijn. Niels ’t Hooft schreef een voorstelbaar verhaal. Toch was de opeenstapeling van de niet geheel onvoorspelbare gebeurtenissen voor mij te veel om het verhaal een prettig verloop te geven.

Het onderwerp is ontzettend actueel: in media lees je over privacyschending – al dan niet veroorzaakt door wat we zelf op sociale media plaatsen – en doorverkoop van informatie door diezelfde sociale media. Het idee dat Google alles weet is dus zo gek nog niet.

De verdwijners

toont een originele invalshoek op een probleem dat ons niet vreemd is. Het boek past mooi in het apocalyptische genre.

Het boek snel en pakkend. Niels ‘t Hooft geeft met korte, duidelijke zinnen aan waar het op staat zonder dat emotie daardoor ondergesneeuwd raakt. Situaties worden helder en bondig beschreven, maar desondanks kun je tussen de regels door veel extra informatie oppikken. Met eigentijds woordgebruik dat niet als te hip overkomt spreekt het verhaal direct aan.

Absurdistische verhalen spreken me aan, maar bij

De verdwijners

waren de bizarre gebeurtenissen en de manier waarop ze elkaar opvolgen naar mijn idee te veel. Wanneer er net tijd is gegeven om te wennen aan het Google-weet-alles, loopt een van de enquêteurs met worst te leuren, staat de ander zich te bevredigen op het balkon, komt de nieuweling achter het grote geheim en blijkt de worst die slechts één keer eerder is verschenen toch een grote rol te spelen. De hoeveelheid aan rariteiten doet naar mijn mening af aan de moraal van het verhaal.

Door de hedendaagse elementen wilde ik dit boek graag lezen. Na het lezen blijft er een onaangenaam gevoel hangen. Enerzijds doordat door het beschreven probleem mensen zonder scrupules hun principes opzij schuiven en, al dan niet met goede bedoelingen, veel geld aan ‘het probleem’ verdienen. Anderzijds doordat er te veel rare situaties zich opstapelden. Ik zou dit boek verhaaltechnisch niet snel aanraden, maar als het gaan om schrijfstijl des te meer.

De verdwijners

heeft mijn interesse gewekt naar andere boeken van ’t Hooft.

Lees ook de


van Anna Coppetiers over

De verdwijners

.

De verdwijners / Niels ‘t Hoofd / Uitgeverij Atlas Contact / 2013 / 222 pag. / ISBN 9789045023212