Chaos, duisternis en wantrouwen. Dit zijn de hoofdthema’s in de levens van de overlevenden van de vierde golf. Eerste golf: lichten uit. Tweede golf: tsunami. Derde golf: Rode Dood. Vierde golf: sluipmoordenaar. Cassie is één van de weinigen die het heeft overleefd na deze vier grote rampen. De buitenaardse wezens hebben de aarde aangevallen, maar niemand weet hoe dit zo ver gekomen is. Niemand heeft ze gezien en niemand weet wat de volgende slag zal zijn; de vijfde golf.

Cassie moet in haar eentje verder, nadat de sluipmoordenaars waren ‘geactiveerd’. Ze kan alleen zichzelf vertrouwen, totdat ze Evan Walker ontmoet, die haar kan helpen met het vinden van haar broertje. Ze weet niet of ze hem volledig kan vertrouwen, maar ze weet ook dat ze alleen niet ver zou komen. Ze staat voor veel keuzes en probeert de goede te maken om weer herenigt te worden met haar broertje.


De vijfde golf

is een spannend boek vol heldhaftige karakters die er alles aan doen om het mensenras te laten overleven. Ieder probeert op zijn eigen manier de wereld in handen te houden. Het is erg moeilijk om te bepalen wie je wel en wie je niet kan vertrouwen, want iedereen handelt uit eigenbelang en jij moet bepalen wat jouw eigenbelang is om te kunnen bepalen wat en wie je gelooft en vertrouwen kunt. Het ‘gevecht’ tussen de mensheid en de Anderen is heel slinks, want de mensheid heeft niet door op welke manier de volgende golf de mensheid zal reduceren en minimaliseren.

Ik vond het een heel mooi en meeslepend boek omdat je als lezer telkens weer op het verkeerde been word gezet en niet meer weet wie jij zelf kunt vertrouwen. Er zaten vele wendingen in het boek waardoor je door moest blijven lezen. Ieder karakter had een ander motief en achtergrond, maar zijn door de invasie bij elkaar geforceerd, om samen te werken tegen de Anderen. Zo zie je hele aparte relaties tussen de karakters. Kortom: ik kan niet wachten tot deel twee en deel drie uitkomen om de afloop van het gevecht tussen de mensheid en de Anderen te kunnen lezen.

Deze recensie is geschreven door Aukje Hefting, 16 jaar scholier aan het Roelof van Echten College uit Hoogeveen.

De vijfde golf / Rick Yancey / vertaling door Fanneke Cnossen / Uitgeverij A.W. Bruna / 2013 / 336 pag. / ISBN 9789400502970