Zeven minuten na middernacht

van Patrick Ness gaat over Conor en zijn zieke moeder. Het originele idee was van Siobhan Dowd, maar voordat ze het verhaal kon schrijven overleed ze aan borstkanker. Aan Patrick werd gevraagd of hij het concept tot een verhaal kon omtoveren en dat heeft hij schitterend gedaan.

Conor O’Mally woont samen met zijn moeder in een huis dat uitkijkt op een kerk met een begraafplaats en een grote taxusboom. Zijn vader woont in Amerika met zijn nieuwe vrouw, zijn moeder bezoekt vaak het ziekenhuis voor haar chemo en Conor gaat gewoon naar school. Nouja gewoon, sinds zijn goede vriendin Lily iedereen vertelde dat zijn moeder kanker had, word Conor door iedereen raar aangekeken en niemand praat meer tegen hem. Leraren behandelen hem alsof hij degene is die ziek is en zijn klasgenootjes pesten en duwen hem. School is niet het enige waar Conor tegen opkijkt. Iedere nacht word hij geteisterd door dezelfde nachtmerrie; hij valt en valt en er komt nooit een einde aan.

Op een nacht word hij wakker doordat hij zijn naam hoorde in zijn eigen nachtmerrie. Hij kijkt uit het raam en ziet daar de taxusboom staan die normaal op de begraafplaats hoort te staan. De taxusboom verandert in een groot monster en vertelt Conor dat hij er is om hem te helpen. Conor denk dat hij nog droomt en reageert sceptisch, waarop het monster tegen het huis begint te slaan. Hij vertelt Conor dat hij hem drie verhalen gaat vertellen en dan, op het eind, gaat Conor zijn verhaal vertellen: ‘De Waarheid’. Conor is doodsbang voor deze waarheid die hij iedere nacht tegenkomt. De volgende ochtend word Conor wakker en is zijn kamer bedekt met naalden van een taxusboom.

Het monster vertelt hem drie verschillende verhalen die allemaal op een verschillende manier bij zijn leven passen en zijn leven veranderen, maar gebeurd dit op een goede manier of maakt hij zijn problemen alleen maar erger? Kan Conor zijn nachtmerrie onder ogen zien en de waarheid vertellen?


Zeven minuten na middernacht

is een totaal ander verhaal dan Patrick’s

Chaos-trilogie

, maar net zo aangrijpend. Het laat de donkerste kanten van het leven zien en hoe je daar doorheen zou kunnen komen. Het idee van nachtmerrie als waarheid en boom als monster is zeker uniek en interessant naar voren gebracht.

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, student psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam

Zeven minuten na middernacht / Patrick Ness en Siobhan Dowd / vertaling door Manon Smeets / Uitgeverij De Geus / 2013 / 191 pag. / ISBN 9789044526332.