Een tijdje geleden kreeg ik de uitnodiging van De Leesfabriek om naar een meeting te gaan over

Boy nobody

. En omdat dat me erg leuk leek om te doen ging ik meteen in

Boy Nobody

beginnen.

Waar gaat

Boy Nobody

over?

Boy Nobody is niemand, maar toch wordt hij je beste vriend. Je gaat hem vertrouwen, je neemt hem mee naar huis en stelt hem voor aan je ouders. En dan gaat een van je familieleden dood en verdwijnt je zogenaamd beste vriend spoorloos. Boy nobody is na de dood van zijn ouders opgeleid door Het Programma. Het Programma hersenspoelt kinderen en gebruikt ze om levensgevaarlijke figuren te laten verdwijnen. Als Boy Nobody voor een haastklus naar New York moet, gaat er van alles fout.


Boy Nobody

begint meteen in het niks. De spanning wordt meteen opgevoerd en je hebt geen flauw idee waarom die jongen daar is en wat hij gaat doen. Wel wil je meteen verder lezen omdat de spanning er al in zit. Ook alle details worden op een subtiele wijze heel goed uitgeschreven zonder dat het verhaal eindeloos lang wordt en gaat vervelen.

Wat erg bijzonder is aan de opmaak van het verhaal is dat telkens aan het begin van een hoofdstuk, het eerste gedeelte van de eerste zin zwart gedrukt is . Die eerste regels waren meestal nogal simpel opgeschreven waardoor je een beetje het idee kreeg alsof je een kinderboek las. Het hele verhaal was eigenlijk simpel geschreven maar de gebeurtenissen daarin tegen waren zeker niet kinderachtig. Denk maar aan moord en doodslag en dat ben je het simpele meteen vergeten.


Boy Nobody

is echt een verhaal voor mensen die van spanning houden, maar dan weer niet van moeilijke situaties en bewoordingen houden. Dit boek bevat voor de rest echt alles om eens lekker te genieten van een goed verhaal.

Deze recensie is geschreven door Suzanne Hartog, 18 jaar en student aan de Reinwardt Academie bij de opleiding Cultureel Erfgoed

Boy Nobody / Allen Zadoff / Margot van Hummel / Uitgeverij Clavis / 2013 / 306 pag. / ISBN 9789044819489