Na haar succesvolle boeken

Lieve Leugens

,

Ooit is niet nu

(bekroond met de publieksprijs van de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2008) en

Zie je graag


🙂

(genomineerd voor KJV 2011-2012), verscheen

Uitgeteld

. Logisch dus dat veel mensen hoge verwachtingen hebben bij het nieuwste jeugdboek van Brigitte Van Aken. De meesten vroegen zich af of de auteur er opnieuw in zou slagen de emoties van haar personages op een prachtige manier in beeld te brengen, zoals ze in haar vorige boeken deed. En ja, daar is ze absoluut in geslaagd.

De vader van Tess overlijdt en Tess blijft alleen achter met haar moeder. Ze trekt zich helemaal terug en praat niet meer met haar moeder en vrienden op school. Op dat moment besluit ze nog maar duizend woorden te spreken voor ze volledig zwijgt. Ondertussen kan ze de herinnering aan haar vader niet loslaten en schrijft verhalen over een meisje en een reiziger die samen de wereld rondtrekken waarin ze zichzelf en haar vader herkent. Ondertussen verwerkt ze haar verdriet en eenzaamheid met eten. Ze eet de ene koek na de andere, de calorieën stapelen zich op. Haar moeder probeert met haar te praten, maar Tess staat niet open voor een gesprek. Ze probeert geen enkel woord te verspillen en zoekt elk woord, hoe klein ook, zorgvuldig uit. En wat als haar duizend woorden op zijn?

Tess vertelt haar verhaal door middel van brieven aan haar overleden vader afwisselend met de verhalen over het meisje en de reiziger. Je merkt daardoor dat ze heel veel van haar vader hield en de auteur geeft die liefde op een prachtige manier weer. Maar doordat het eigenlijk in een soort dagboekvorm is geschreven, zit er weinig ‘actie’ in het boek en is het soms een beetje saai en langdradig. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal je bij de keel grijpt. Het is heel aangrijpend: Tess krijgt het verlies van haar vader niet goed verwerkt en kan geen afscheid van hem nemen. Dit in tegenstelling tot haar moeder, waardoor Tess zich nog minder begrepen voelt.

Ik ben niet zo’n grote fan van het boek, maar ik denk dat dit voor anderen het zogenaamde perfecte boek is. Enkel het einde is een beetje gek. Het komt zo plots, alsof de auteur zelf genoeg had van het verhaal en het zo snel mogelijk af wou schrijven. Alhoewel ik dus niet zo weg was van het boek, moet ik wel zeggen dat Brigitte Van Aken een aangrijpend verhaal schreef dat de lezer soms sprakeloos achterlaat.

Uitgeteld, de laatste duizend woorden van Tess / Brigitte Van Aken / Davidsfonds / 2013 / 144 pag. / ISBN 9789059084803