Ik heb een boek nog nooit zo graag door de kamer willen gooien dan dat ik dat wilde doen met

Het Lot van Callie & Kayden

van Jessica Sorensen. Ik heb het uiteindelijk niet door de kamer gegooid, maar naast me op de bank laten vallen. De reden van deze frustratie is vooral de vreselijkste cliffhanger ooit. Ik heb normaal geen probleem met cliffhangers, vooral omdat het volgende deel meestal al op me ligt te wachten. Maar bij dit boek komt het vervolg pas over een paar maanden uit, wat betekent dat ik al die tijd moet wachten om te weten wat er gaat gebeuren.


Het Lot van Callie & Kayden

gaat over het verhaal van 2 jonge studenten die beide een geheim met zich meedragen. Kayden heeft zijn agressieve vader die pas stopt als je terugvecht en Callie’s leven veranderde drastisch op haar twaalfde verjaardag, maar door wat? Op een avond redt Callie Kayden’s leven. Kayden heeft weer iets verkeerds gedaan volgens zijn vader en hij heeft het gevoel dat dit wel eens het einde kan zijn, totdat Callie zich er opeens tussen gooit. Ze ontdekt zijn geheim, ziet zijn pijn en red zijn leven, maar verdwijnt zonder uitleg. Maanden gaan voorbij en Callie en Kayden beginnen beide aan dezelfde universiteit. Callie was altijd al het stille ‘anorectische duivel aanbiddende’ meisje, maar samen met haar nieuwe vriend Seth probeert ze haar leven te veranderen met ‘de lijst’. Op deze lijst staan opdrachten en regels die ervoor moeten zorgen dat Callie zich opener opstelt. Dan komt ze Kayden tegen en hij wil kostte wat het kost weten waarom Callie hem die avond redde. Op de een of andere manier voelt Kayden zich steeds meer aangetrokken tot Callie en hij vertrouwt haar zijn diepste geheim toe. Callie daarentegen heeft moeite met vertrouwen en is erg afstandelijk, vooral tijdens intieme momenten. Wat is er op Callie’s twaalfde verjaardag gebeurd dat haar zo afstandelijk en bang maakt voor iedereen om haar heen?

Mijn frustraties over dit boek zijn geheel toe te kennen aan de cliffhanger. De rest van het verhaal heeft hier absoluut niets mee te maken, misschien een klein beetje opbouwend naar het eind. Vanaf het begin wisten we wat er met Kayden aan de hand was, maar Callie’s geheim blijft een geheim tot het eind, ook al was het niet zo moeilijk om het op een gegeven moment te raden.

De opbouw, de schrijfstijl, de groei van de personages en het levendige verhaal zorgden ervoor dat dit een geweldig boek is geworden. De rauwe emoties, de pijnlijke openbaringen en de zenuwslopende momenten hielden me vastgekluisterd aan het boek. En dan net als je denkt dat het goed komt, gaat het weer mis en eindigt het verhaal op de rand van een afgrond. Dit boek is een wervelwind van emoties – aangrijpend en frustrerend – dat vertelt over het liefdesleven van twee voor het leven getekende tieners die opgaven en alle hoop verloren, totdat ze elkaar vonden.

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, student psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam

Het lot van Callie en Kayden / Jessica Sorenssen / vertaald door Erica van Rijsewijk / Uitgeverij Xander / 2013 / 230 pag. / ISBN 9789401600934